Gå til sidens hovedinnhold

Nytt lam funnet drept: - Tragisk å oppleve dette

Artikkelen er over 5 år gammel

Sauebønder anmelder Malangen Resort. Frykter hunder har drept flere sauer ute på beite.

- Det er tydelig at dette ikke er enkeltstående hendelser, og jeg ser med gru fram til innsankingen av sauene. Vi vet at én husky kan ta livet av mange sauer, og hvis flere hunder har gått løse i beiteområdet vil vi først se resultatet om en måneds tid.

Det sier Alf Inge Danielsen i Ytre Malangen beitelag etter at nok en sau lørdag ble funnet drept på beite i Skutvik-området. Det var Ivar Tollefsen som opplevde at en av hans sauer ble pint i hjel.

Spist på

- Det var ett av årets lam, og det var tydelig at det var spist på. Det er tragisk og frustrerende å oppleve dette. Samtidig er det jo også et økonomisk tap at de blir borte, fastslår Tollefsen.

Denne sauen er trolig den fjerde som på kort tid er drept av hund i området. For litt over 14 dager siden fant Ivar Tollefsens sønn, Bård Ivar Tollefsen, først et lam flytende i sjøen.

Lammet hadde bitemerker som ifølge Statens Naturoppsyn (SNO) stammet fra hund. Neste dag ble søya funnet drept på stranda. Søyas andre lam er forsvunnet, og mest sannsynlig også drept.

Sauen som ble funnet lørdag, hadde ikke vært død lenge. Trolig ble lammet drept tidligst dagen før. SNO kan ikke med sikkerhet si at også denne sauen ble drept av hund, men det er slett ikke usannsynlig.

- Vi kan ikke si det helt sikkert, men det er ikke usannsynlig. Vi kan i hvert fall utelukke at den er tatt av jerv eller gaupe, sier Thomas Johansen ved SNO.

Sauebøndene er imidlertid sikre i sin sak. De mener årsaken til alle sauedrapene må være hunder som gjentatte ganger kommer seg løs.

Klar mistanke

De har en klar mistanke mot Malangen Resort som ligger i området, og som har rundt 40 huskyer. Bøndene forteller om flere tilfeller der hunder fra dette anlegget er observert springende løse.

Ledelsen ved anlegget ble konfrontert med mistanken også ved de forrige sauedrapene. Da innrømmet daglig leder Eirik Tannvik at et par av hundene hadde vært løse samme dag som sauedrapene skjedde.

- Jeg er kjent med at to var løs en periode på onsdag, derfor vil vi gjerne kompensere bonden dersom det viser seg å være dem, sa Tannvik til Nordlys den gang. Samtidig sa han at en annen løshund også var observert i området.

Men løshunder fra Malangen Resort ble observert også fredag - to dager etter de første sauedrapene. Og nå mistenker sauebøndene at det siste sauedrapet også skyldes løshunder derfra.

- Det har vært observert løshunder derfra både før og etter de første sauedrapene. Bittskadene på sauene er også forenlig med enten ulv eller husky, og vi har ikke ulv her, sier Alf Inge Danielsen.

Tilbød GPS-merking

En overrasket Eirik Tannvik sier til Nordlys at han ikke har hørt noe som helst om det siste sauedrapet.

- Jeg har ikke hørt noe fra beitelaget, og vi har forsøkt å ha en god dialog der vi har invitert til et møte, sier Tannvik.

Han benekter at noen av deres hunder har vært løse før helga.

- Men vi får skylda for alt, selv om vi har gjort det vi kan. Vi har kontrollert hundegården, og alle ansatte vet at hundene ikke skal komme seg løs. Jeg har til og med sagt at vi kan GPS-merke hundene, og nå vet jeg ikke hva mer jeg kan gjøre. Det er veldig kjedelig, sier Tannvik.

Politianmeldt

Alle sauedrapene er anmeldt til politiet. Nå har også beitelaget gått til anmeldelse av Malangen Resort for det de mener er brudd på hundeloven.

- Dette er verken sauenes eller hundenes feil. Det er hundeeierne som har ansvaret, og når folk ikke tar loven seriøst så skjer slikt som dette. Men vi kan ikke sitte stille og se på at man ikke overholder loven, sier Danielsen.

Bøndene frykter nå at flere sauer allerede kan ha blitt drept ute på beite. Dette vil i så fall ikke bli avdekket før innsankingen av sauene er over senere i høst.

Samtidig frykter sauebøndene at nye sauer kan bli drept i ukene som kommer når sauene trekker ned fra fjellet.

- Da vil det være flere dyr i området, og flere kan bli drept dersom problemet med løshundene fortsetter, sier Ivar Tollefsen.

Kommentarer til denne saken