Denne øya er invadert av rotter, men ingen vet hvor de kommer fra

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Rolvsøya er invadert av rotter. Nå får bygda profesjonell hjelp fra et skadedyrfirma. I mellomtiden gjør Jan Magne Olsen seg klar til å fange flere dyr, skriver iFinnmark.no.

Hvor de brune og svarte krypdyrene kommer fra, kan ingen si for sikkert. Men at rottene er i ferd med å bli et stort problem, legger ingen skjul på.

De dukket bare opp

Fra de første rottene ble oppdaget for fem-seks års siden i Tufjord på Rolvsøya, har de firbeinte med tiden spredt seg til hele øya. De blir observert pilende lang veiene, men holder seg til vanlig ute av syne. Turfolk har kommet over i hull vegetasjonen hvor rottene har tatt bolig, følge kilder iFinnmark har vært i kontakt med.

Bygdelagsleder Jan Magne Olsen sier at det er trasig for innbyggerne å ha rotter rundt seg.

– Det er ikke artig. Vi gjør det vi kan for å bekjempe det.

Så langt har han unngått å få dyrene inn i boligen sin. Det har han gjort ved å passe på, og sette opp feller i området. Uansett er problemet ikke så stort akkurat der hvor han bor. Der han strever mest med å holde rottene unna, er et kaiområde.

– Jeg fanget 35 rotter i fjor. Og andre har fanget like mange som meg.

Den ene av de to største han fanget i fjor, målte 39 centimeter fra snute til tuppen av halen.

– Det er brukbare størrelser, sier han og legger til:

– Jeg skulle vise den til fruen, men hun hylte og sprang som faen. Det ble en jæ … fart på henne, sier han.

Får profesjonell hjelp

Olsen forteller videre at nå som det blir frost, vil rottene komme mer til syne. Fotspor vil vises i snøen og dyrene vil forsøke å ta seg inn i husene deres og bygninger for øvrig på øya.

– Det er på denne tiden av året at rottene forsøker å ta seg inn. Så det er positivt at kommunen nå gjør noen grep, sier han.

Formannskapet i Måsøy kommune har nemlig bevilget penger til rottebekjempelse. De har inngått en avtale med firmaet Anticimex, som de neste tre år skal bekjempe problemet.

Har håpet i behold

Ordfører Gudleif Kristiansen sier at fiskebruket på øya har klart å holde situasjonen rundt bygget i sjakk, men tilbakemeldinger fra hytteeiere viser at rotter i noen tilfeller har kommet seg innomhus.

– Situasjonen er trasig. Jeg har hørt om folk som har kommet til hyttene sine og sier at rottene har gnagd sund både klær og mat. Men jeg er optimist og tror vi skal klare å bekjempe problemet, sier han.

Teamleder Trond Hartvigsen i skadedyrfirmaet Anticimex tror også at de skal klare å bekjempe problemet, men våger ikke å forskuttere noe på nåværende tidspunkt.

– Vi gjør første runde nå. Da bruker vi åte og voksblokker for å redusere bestanden. Og når vi har fått kontroll på bestanden vil vi foreslå overfor kommunen at vi tar i bruk elektriske feller.

Sistnevnte feller passer seg selv 24 timer i døgnet, og samler opp rotter i en bøtte etter hvert som de blir drept at et elektrisk støt.

Hartvigsen vurderer situasjonen på Rolvsøy til å være en ekstremsituasjon.

– Det er en spesiell situasjon. Det må gjøres noe med problemet; det forsvinner ikke av seg selv.

Artikkeltags