Politiet har så langt vært tilbakeholdne med detaljer etter at en kvinne i 30-årene ble funnet drept i en leilighet i Røstbakken i Tromsø torsdag kveld.

En mann ble pågrepet på samme adresse og er siktet for forsettlig drap. Han ble fremstilt for varetektsfengsling i Nord-Troms tingrett klokken 13 fredag.

LES OGSÅ (krever abonnement): Huseier fikk vite om drapet gjennom media: - Det er svært ubehagelig

Utvist fra Norge

Etter det Nordlys erfarer er mannen, som er i slutten av 20-årene og av utenlandsk opprinnelse, utvist fra Norge. Hvorfor han ennå oppholdt seg i landet, er foreløpig uklart.

Morten Pettersen, politistasjonssjef i Tromsø, ønsker ikke å kommentere Nordlys' opplysninger.

- Utover at det er en relasjon mellom siktede og avdøde, har vi ingen ytterligere kommentarer nå, sier Pettersen og viser til at politiet holder pressekonferanse om drapet klokken 15 fredag ettermiddag.

Var kjærester

Videre kjenner Nordlys til at siktede og avdøde tidligere har vært kjærester, men at forholdet har tatt slutt i løpet av det siste året. Ifølge kilder skal mannen ha ytret ønske om å gifte seg med henne, noe hun skal ha vært avvisende til.

Hvorvidt det kan ha vært et mulig motiv for drapet, er foreløpig usikkert da den siktede mannen så langt ikke har forklart seg for politiet.

- Han ønsket å snakke med forsvarer først, så han har ennå ikke vært i avhør, sier Pettersen.

- Har politiet noen teorier om motiv for drapet?

- Det er det for tidlig å si noe om.

LES OGSÅ (krever abonnement): Sjokkerte naboer: - Visste ikke at det bodde noen der

Flere politiaksjoner

Det var klokken 18.24 torsdag kveld at politiets operasjonssentral fikk det som er karakterisert som en «vag» melding om at det skulle ha vært begått et alvorlig straffbart forhold et sted i Tromsø.

På bakgrunn av meldingen ble det aksjonert på flere adresser, blant annet i Kroken, før politiet endte på adressen i Røstbakken klokken 19.48.

Avdøde, som er norsk og ansatt i Tromsø kommune, er ikke bostedsregistrert på den aktuelle adressen. Det er heller ikke den siktede mannen.

Det har foreløpig ikke lyktes for Nordlys å få en kommentar fra mannens forsvarer, advokat Helen Annie Jenssen.

Ikke alle samarbeider

Hvorfor den siktede mannen oppholdt seg i Norge, til tross for at han er utvist, er foreløpig ikke brakt på det rene.

Politiets utlendingsenhet (PU) har ansvar for uttransport av personer med endelig avslag på asylsøknader, der personen ikke reiser frivillig.

- Alle som får endelig avslag på asylsøknaden sin plikter å reise fra Norge på egen hånd innen en gitt frist. Det finnes gode støtteordninger for dette fra UDI i samarbeid med International Organization for Migration (IOM). Personer som ikke reiser hjem på egen hånd vet at politiet vil pågripe dem før eller siden. Det beste for alle parter er derfor at man reiser hjem på egen hånd, da får man bedre anledning til å ta farvel og selv planlegge utreisen, skriver kommunikasjonsrådgiver Arild Strømmen i PU i en e-post til Nordlys.

Saken fortsetter under bildet.

Krig og konflikt

For at en person skal bli sendt ut av landet av politiet må identiteten være fastslått, samt at det må være praktisk mulig å returnere vedkommende til hjemlandet.

- Krig og konflikt, politiske og praktiske forhold, og hvilke returavtaler man har med et land, vil ha innvirkning på hvor lang tid det tar å tvangsuttransportere noen. Men det er ytterst få med avslag som ikke kan returnere til sitt hjemland, om de drar frivillig, ifølge Strømmen.

- Vi opplever dessverre at flere ikke samarbeider med oss om hvem de er og hvor de kommer fra, til tross for at de har plikt til det. Mange blir fortsatt uttransportert selv om de ikke samarbeider, men det kan ta lengre tid.

I forkant av hver uttransport foretar PU ulike vurderinger knyttet til ledsagelse, slik som sikkerhetsvurderinger, behov for assistanse, praktiske forhold og eventuelt annet i saken som er relevant for uttransporten, skriver Strømmen i en e-post til Nordlys.

Se politiets pressekonferanse fra torsdag kveld under. Vi sender direkte fredag klokken 15 fra ny pressekonferanse.