NASA skyter opp raketter i Nord-Norge - kan gi spektakulære nordlysscener

NORDLYS: NASA-programmet «The Grand Challenge» skal forske på nordlyset, her avbildet i Finnvikdalen på Kvaløya av Nordlys-fotograf Yngve Olsen.

NORDLYS: NASA-programmet «The Grand Challenge» skal forske på nordlyset, her avbildet i Finnvikdalen på Kvaløya av Nordlys-fotograf Yngve Olsen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Kanskje skjer oppskytingen allerede onsdag kveld, avhengig av været og styrken på nordlyset.

DEL

Mellom 3. og 19. mars skal Andøya Space Center i Vesterålen sende opp to raketter på oppdrag fra den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA.

Formålet er å forske på nordlyset, skriver NRK Nordland, som tidligere har omtalt saken.

- Mye som må klaffe

- NASA og samarbeidspartnere har satt i gang et stort prosjekt som heter «The Grand Challenge». Målet med prosjektet er å forske på forskjellige nordlysfenomen. Denne gangen er det et fenomen knyttet til oppadgående vinder i nordlyset, sier Kjell Bøen, sjef for rakett- og ballongavdelingen på Andøya Space Center til NRK.

Hvorvidt det blir noen oppskyting allerede onsdag kveld, avhenger av både været og styrken på nordlyset, forklarer Bøen.

- Det er mye som må klaffe. Nordlyset må være på riktig sted, og vi er avhengige av klart vær for at kameraene skal ta opp riktig data, sier han til NRK.

Også NASA har omtalt prosjektet på sine nettsider. Her skriver de at formålet med rakettoppskytingen, som har fått navnet AZURE (Auroral Zone Upwelling Rocket Experiment), er å lære mer om nordlyset og hvordan himmelfenomenet påvirket menneskelig kommunikasjon i form av blant annet GPS-signaler.

- Kan minne om fyrverkeri

Det skjer ved at rakettene tar målinger av tetthet, temperatur og slipper ut kjemikaler som spres i atmosfæren. Kjell Bøen ved Andøya Space Center tror at det kan gi spektakulære nordlysscener på himmelen.

- Når disse kjemiske stoffene treffer de kjemiske stoffene som er i atmosfæren vil det skape et optisk fenomen, med mange farger. Dette kan minne om fyrverkeri, sier Bøen til NRK.

Som et ledd i programmet skal det også skytes opp raketter fra Svalbard, skriver NASA på sine nettsider.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken