Gå til sidens hovedinnhold

Rita og Astrid blir nedringt av redde pasienter og pårørende: Frykter for livet

Artikkelen er over 6 år gammel

- Min største frykt er at det skal gå liv om flere kutt blir gjennomført, sier Rita Jonas.

Hun er lokallagsleder i Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse (LPP). Etter at det ble kjent at Universitetssykehuset Nord-Norge nå vurderer å legge ned sengeposten for rus og psykiatri (ROP) ved UNN og det distriktspsykiatriske senteret Kløvertun i Balsfjord for å kutte kostnader, har Jonas og erfaringskonsulent Astrid Weber fått mange henvendelser fra pasienter og pårørende.

SE VIDEO:

Samtlige har uttrykt dyp bekymring over konsekvensene av kutt.

LES OGSÅ: UNN må kutte 170 mill.

Flere telefoner

UNN vurderer nå en rekke ulike tiltak for å banke ned kostnadene neste år. Årets forventede underskudd på rundt 70 millioner kroner, samt andre kostnader vil gi UNN en omstillingsutfordring på 170 millioner kroner i 2015.

- I dagene etter nyheten og ryktene spredte seg, fikk jeg mange telefoner fra fortvilte pasienter. De er redde for det som kan skje. Vi mener kuttene vil være en lavmælt tragedie. Dette er ikke pasientene som roper høyt eller går i fakkeltog for sine rettigheter. Tragedien kommer bare til å skje i det stille, sier Astrid Weber til Nordlys.

LES OGSÅ:   De frykter UNN ser mer på tall enn menneskeskjebner: - Vi føler oss elendig behandlet av UNN

LES OGSÅ: De har spesialkompetanse på å hjelpe samfunnets svakeste. Nå risikerer de å bli lagt ned 

LES OGSÅ: Overlege rystet over UNNs kuttforslag i psykiatrien: - Skal vi le eller gråte? 

Frykter liv kan gå tapt

- Hva frykter dere konsekvensene av kutt kan bli?

- Død. Selvmord, sier Rita Jonas.

Hun får tårer i øynene før hun forklarer:

Hun forteller om pårørende som daglig frykter å få telefon fra helsevesenet om at deres nære har avsluttet livet.  For at de ikke klarte mer.

Weber frykter større bruk av tvang og at pasienttilbudet til de som trenger døgnbehandling svekkes ytterligere.
- Jeg mener dette er den pasientgruppen som får dårligst behandling i Norge, og gruppen er voksende. Det er ikke mulig å kutte mer i det tilbudet de får i dag. Det er snakk om mennesker med alvorlig lidelse. Det er også snakk om pårørende som allerede har store belastninger,  sier Jonas.

En lavmælt katastrofe

Astrid Weber mener kuttene vil være en lavmælt katastrofe.

- Lavmælt fordi dette er en pasientgruppe som ikke står opp for seg selv i det offentlige. Det gjør sjelden deres pårørende heller, for de er utslitte. Erna Solberg sa i nyttårstalen det nå skulle satses på rus og psykiatrien. Det er et stort paradoks at vi nå opplever  at det motsatte skjer, både i Tromsø kommune og ved UNN, sier hun.
 

Nylig har LPP blitt kontaktet av pårørende som er skeptiske til at pasienter må ligge på korridor på lukket avdeling på UNN Åsgård.  Nordlys har vært i kontakt med pårørende som er dypt bekymret over at pasienter må ligge på gangen.

- Jeg mener det er uverdig og en direkte konsekvens av at sengeposten Subakutt Sør ble lagt ned ved en tidligere innsparing. Flere ganger har pasienter blitt lagt på korridor bak skjermbrett. Det er svært uheldig for denne pasientgruppen, sier Weber.

- Har pasienter på korridor

Nordlys har ikke lyktes i å få direkte kontakt med klinikksjef Magnus Hald om korridorpasienter ved Åsgård. Via kommunikasjonsrådgiver ved UNN, Marit Einejord, bekrefter han at sykehuset har korridorpasienter fra tid til annen, men at det er snakk om så få at sykehuset ikke anser det som et stort problem.

- Vi oppfordrer Tor Ingebrigtsen og styret om å gjøre de riktige prioriteringene og følge de politiske signalene om at det skal satses på psykisk helse og rus. Ikke la psykiatri- og ruspasienter lide for store investeringer i somatikken, sier Weber og Jonas.
 

LES KOMMENTAREN: En bisarr pardans rundt grøten.

LES OGSÅ: UNN-sjefen mener Norge bruker for lite penger på helse 

Kommentarer til denne saken