(Nordnorsk debatt)

Regjeringen flytter Fiskeri og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF) fra Oslo til Tromsø. Det varslet statsminister Erna Solberg (H) på et pressemøte i Tromsø mandag.

FHF er et statlig aksjeselskap eid av nærings- og fiskeridepartementet, som finansieres 100 prosent av sjømatnæringen gjennom en avgift på eksport av alle typer sjømat. Det har lenge vært en merkverdighet at dette har vært lokalisert i Oslo, langt unna de verdiskapende bedriftene ved kysten, som FHF skal betjene gjennom å stimulere forskning.

Det er en positiv nyhet at FHT omsider flytter nordover, men en overraskelse er det ikke. Allerede i nordområdemeldingen i fjor høst varslet regjeringen at man skulle vurdere å flytte denne statlige virksomheten til Nord-Norge, og valget falt til slutt på Tromsø.

Det var en uungåelig konklusjon når man ser hvordan FHF nå kan samhandle med andre sterke institusjoner innenfor fiskeri og sjømat i Tromsø; Nofima, Norges Fiskerihøgskole/UiT og Sjømatrådet.

At de 12 arbeidsplassene i FHF havner i Tromsø, er en nyttig påminnelse om hvordan statlig virksomhet som forlater Oslo, med hell kan bygge videre på eksisterende kunnskapsmiljøer andre steder i landet.

Det er ikke tilfeldig at dette kommer få uker før et stortingsvalg. Høyre har behov for å kompensere med saker som kan gi partiet positiv oppmerksomhet i Tromsø, der halvparten av velgerne i Troms holder til. Svake meningsmålinger i nord har ført til at partiets stortingsmandat i Troms ikke er så sikkert som det har pleid å være.

De siste årene har stadig flere offentlige tjenester i distriktene blitt lagd ned mens byråkratiet i Oslo har vokst. Det er ikke basert på tilfeldigheter, men er resultat av aktive politiske beslutninger.

Hvor statlige arbeidsplasser er lokalisert, betyr mye for bosetting. Her har det oppstått en dramatisk ubalanse mellom landsdeler, der det ikke er lagt vekt på hvor viktig Nord-Norge er for norsk økonomi.

Høyre og Regjeringen har med flyttingen av FHF levert et viktig signal. Her har lokale høyrefolk jobbet godt for å få et ønsket utfall. Vi håper det blir startskuddet på forpliktende og dristig nytenkning i Høyre de neste årene. Tromsø er en by som er i stand til å påta seg enda flere nasjonale oppgaver.