Gå til sidens hovedinnhold

Privatpersoner i Tromsø får millionbeløp til å vedlikeholde huset

Artikkelen er over 3 år gammel

Dette er de heldige.

Troms Fylkeskommune har i år fått 4,5 millioner kroner fra Riksantikvaren, som skal tildeles freda bygninger i privat eie.

Totalt fordeles tilskuddet mellom ti kvalifiserte søkere fra hele fylket. Fire av disse er bygårder og private hjem i Tromsø. Dette gjelder Perspektivet Museum i Storgata 95, som har fått det største beløpet, på 1.500.000 kroner.

Mellomvegen 130, det såkalte Kirsten Sand-huset, får 261.529 kroner. Huset er nemlig kjent for å være forut sin tid, da arkitekten Kirsten Sand tegnet det med hensyn til «vanlige familier» som ikke hadde råd til hushjelp. Med billige materialer og åpen planløsning, skulle boligen stå som eksempel for familier med normal inntekt. Bolighuset har stått i Mellomvegen siden 1953, og føyer seg etter et fredningsvedtak i kommunestyret inn på den eksklusive lista med 30 andre fredede tromsøbygg.

Videre får Fogd Drejers gate 16 200.000 kroner til vedlikehold. Ifølge lokalhistoriewiki.no satte boligen en ny standard da gården ble pusset opp på 1980-tallet. Det fikk naboene til å se hvor vakker en nedslitt, gammel gård kunne bli når den den ble renovert. Huset har opp gjennom tidene hatt en lang rekke mer og mindre prominente eiere, siden første festekontrakt ble tinglyst i 1912.

Skippergata 19 har fått 30.000 kroner. Den gule empirebygningen går også under navnet Kjeldsethgården, etter redaktør Kjeldseth, som om fra Kristiania og bosatte seg i Tromsø i 1864.  Her ble han redaktør i Troms Stiftstidende samme år og var det til sin død i 1899. Han beskrives ifølge lokalhistoriewiki som en fargerik, til dels hensynsløs, avismann.

Kommentarer til denne saken