– Vanskelig å stole på Sametinget

PROVOSERT: Fylkesrådsleder Pia Svensgaard liker dårlig at Sametinget gir Riddu Riddu mindre penger enn før når myndigheten satser mer.

PROVOSERT: Fylkesrådsleder Pia Svensgaard liker dårlig at Sametinget gir Riddu Riddu mindre penger enn før når myndigheten satser mer.

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Det mener fylkesrådsleder Pia Svensgaard etter kutt i Riddu-tilskuddet.

DEL

– Dette gjør det vanskelig å stole på Sametinget, sier fylkesrådsleder Pia Svensgaard i Troms.

– Nå blir det vanskelig å stole på dem også i andre saker der vi inngår i samarbeid, fortsetter hun.

Bakgrunnen er Sametingets kutt i tilskuddet til den samiske urfolksfestivalen Riddu Riddu – samme år som festivalen fikk knutepunktstatus og dermed fast bevilgning fra Staten.

Avtalebrudd

I 2009 sørget daværende kulturminister Trond Giske for at Riddu Riddu kom fast inn på statsbudsjettet. Forutsetningen var at Troms fylkeskommune, Kåfjord kommune og Sametinget bidro i spleiselaget. Sistnevnte valgte imidlertid å kutte sitt tilskudd til festivalens satsing på samiske artister fra 260.000 til 85.000 kroner.

– Dette er et klart brudd på avtalen, og vi har allerede vært i møte med kulturdepartementet om dette. Det er nemlig klart forankret i avtalen om knutepunktstatus at Sametinget også skal følge opp, sier Svensgaard.

– Et veldig dårlig signal og det lover ikke godt for framtidig samarbeid med departementet om andre prosjekter. Vi kommer til å reagere på dette med press på Sametinget. Riddu Riddu er et flaggskip og noe vi er stolte av i Troms. Det vil vi hegne om.

Fylkeskommunen sendte i forrige uke et brev til Sametinget og Kulturdepartementet brev der de uttrykker sin beklagelse over Sametingets kutt.

– Behovsprøvd søknad

Riddu Riddu klaget over kuttet i 2009, men Sametingsrådet avviste nylig klagen.

– Dette er ikke en del av den faste støtten Sametinget gir, men en behovsprøvd søknad tinget hvert år tar stilling til, forklarer Vibeke Larsen, som har ansvar for kultursaker i Sametingsrådet.

– Med knutepunktstatusen har Riddu Riddu fått en endring i sin økonomi, og vi må se på hele det økonomiske bildet. Nå har festivalen en total støtte på 2,7 millioner kroner, noe som er betydelig mye mer enn tidligere. Og tilskuddsstyret i Sametinget har ikke følt at Riddu har synliggjort sitt behov godt nok. Det har Sametingsrådet stilt seg bak.

– Er det ikke et dårlig signal at Sametinget gir Riddu mindre penger enn før når sentrale, regionale og lokale myndigheter satser mer?

– Hvis Riddu mener at støtten til artisthonorar er en rettighet, forstår jeg at det kan se slik ut. Men dette er altså en søknad som må sendes hvert år, og som blir behovsprøvd hver gang. Riddu må synliggjøre et behov for å få dette tilskuddet. Når vi får se regnskapet for 2009, vil vi også se hvilke behov som finnes for 2010 og 2011, sier Larsen.

– Et skritt tilbake

Riddu-sjef Ragnhild Dalheim Eriksen stiller seg undrende til Larsens svar.

– Det er første gang jeg hører dette argumentet. I alle samtaler vi har med Sametinget får vi ros for at vi er flinke til å synliggjøre våre behov, sier hun.

– Vi er lei oss for denne avgjørelsen og mener det er et skritt tilbake. Når den ene gir, så går den andre ut. Det er veldig beklagelig.

Hun viser til at Riddu er i ferd med å bli det den alltid har drømt om å være for samiske artister.

– Derfor er dette veldig overraskende for oss. Og på sikt kan dette gå ut over samiske artister, sier Dalheim Eriksen.

Sametinget gir i 2010 mer enn 62 millioner kroner i tilskudd til samisk kunst og kultur.

Artikkeltags