Ofrer jorda

LOVER: Anna Åstdell fra Sverige og Maria Kärluff viste performancen ?Lover? hvor de sammelignet vårt forhold til jorda med et kjærlighetsforlhiold mellom mennesker.

LOVER: Anna Åstdell fra Sverige og Maria Kärluff viste performancen ?Lover? hvor de sammelignet vårt forhold til jorda med et kjærlighetsforlhiold mellom mennesker.

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

I forbindelse med kunstprosjektet KOLT Riddu vil jorden bli ofret i elva ved festivalområdet.

DEL

I en uke har sytten kunstnere fra fem urfolk arbeidet med problemstillingen «klimaendringer gjennom urfolks øyne» i en workshop arrangert av Riddu Riddu sammen med den svenske kunstnerfellesskapet KOLT. Kunstnerne har samarbeidet på tvers av kunstneriske uttrykk og språkbarrierer.

Alt om Riddu Riddu her

I går var det vernissasje for arbeidene som er blitt til.

Orakel

– Vi begynte med å diskutere klimaproblemene, og finne ideer vi kunne jobbe med kunstnerisk. En felles grunn vi kom fram til, er at jorden er noe vi elsker, men samtidig forgifter. Dette skjer i den morderne verden, men forekommer også hos urfolk som lever direkte av naturen, sier Alexandra Wingate som har ledet workshopen.

Et konkret arbeide som har kommet ut av denne tilnærmingen er en performance, der en kombinert drakt og skulptur, som er jorden, vil ofres i elva ved festivalområdet. Et orakel er dessuten engasjert i prosjektet. Det vil være å finne på Riddu-sletta i dag klokka ett. Fram til ofringen er skulpturdrakten utstilt i det gamle biblioteket i Manndalen.

Takket med tørrfisk

Festivalgjengerne som tar seg en tur langs Manndalslelva vil finne en øy med bandasjerte trær, mens inne i selve Aja er toppen av en død older utstilt. I Kåfjorden dør tresorten på uforklarlig og lydopptak der folk fra området forteller hva de tror som skjer med trærne, akkompagnerer installasjonen.

Under vernissasjen for prosjektet takket festivalleder Ragnhild Dalheim Eriksen deltakerne og ga alle tørrfisk fra Kåfjord. To installasjoner, samt to objekter basert på russisk håndverk ble vist fram i tillegg til en performance. KOLT Riddu har satt opp et eget program som omfatter poesi, musikk, installasjoner og performancer. Under den offisielle åpningen av festivalen opptrådte musikere fra workshopen med et stykke som er blitt improvisert fram i løpet av prosjektet.

Alt om Riddu Riddu her

Artikkeltags