Geriljasoldater til Riddu Riddu

Tinariwen inntar Riddu-sletta i sommer med ørkenblues fra det sørlige Sahara.

Tinariwen inntar Riddu-sletta i sommer med ørkenblues fra det sørlige Sahara.

Artikkelen er over 9 år gammel

De har vært geriljasoldater. Nå kommer de til Riddu Riddu med musikken som våpen.

DEL

– Dette er kanskje den beste bookinga vi har gjort noen gang, sier festivalleder Ragnhild Dalheim Eriksen om Tinariwen – som inntar Riddu-sletta i sommer med ørkenblues fra det sørlige Sahara.

Unikt Riddu-band

– Første gang jeg virkelig begynte å forske på dem var etter at de hadde spilt på Øyafestivalen og så responsen de fikk der. I tillegg har gjengangere på Riddu Riddu sagt at dette er et unikt ridduband, sier festivalsjefen til Nordlys.

Tinariwen, som er en av Afrikas største musikksuksesser på 2000-tallet, har stått på Riddu Riddu-festivalens ønskeliste i flere år. Og det er et band med en helt spesiell historie som ifølge Dalheim Eriksen gjør det ekstra interessant på urfolksfestivalen i Kåfjord.

Gevær og gitarer

Medlemmene i bandet kommer fra det nomadiske folket Tuareg sør i Sahara. I festivalens omtale av bandet heter det at historien forteller om tvungen eksil, fattigdom, tørkekatastrofer og konflikter med myndighetene.

Historien forteller også om en dyp kjærlighet til musikk – og poesi, samt ørkenen og landskapet de stammer fra. Bandet hadde sin helt spesielle begynnelse mens de var geriljasoldater under en av Gaddafis opprørsleirer. Det sies at de med våpen og gitar gikk til krig for å synge ut budskapet sitt om frihet til seg selv og sitt folk.

Til å begynne med hadde de bare en gitar på deling – nå har de erobret en hel verden med innpass dypt inne i de hippeste rockekretser.

Ørkenblues

– Og de spiller ørkenblues?

– Det er et begrep som brukes om musikken deres, en spesiell musikksjanger som refererer blant annet til Midtøsten og til afrikansk musikk. De henter sin inspirasjon fra mange greiner, og bruker sin helt unike historie i uttrykket, sier festivalsjefen.

Riddu Riddu arrangeres for 19. gang 21.-25. juli. Disse artistene er også klare: Wimme, Nanook, Mari Boine med gjester fra Zanzibar.

Artikkeltags