Sjit helvedes kåken med eget veiskilt

Turistattraksjon: Sjit helvedes kåken.

Turistattraksjon: Sjit helvedes kåken. Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Skrøpelig hus ble turistattraksjon. BILDER:

DEL

NRK har gjort et skrøpelig hus i Manndalen kjent som turistattraksjon. Denne uke markerer et veiskilt hvor Sjit helvedes kåken står.

Skiltet er en del av kunstutstillingen under årets Riddu-festival. Sju studenter fra Kunstakademiet i Tromsø viser bilder og installsjoner på Aja samiske senter, på Coop-butikken i Manndalen, i skogen rett ved Riddus hovedscene, og altså ved veikanten der et enkelt lite hus ble ført opp rett etter krigen.

Skilt som kommentar

– Skiltet er en kommentar til historien om kåken, til gjenreisningen etter krigen og til Manndalen som ei tospråklig bygd, sier Geir Backe Altern, studenten som har laget skiltet.

BILDER: Riddu Riddu 2008 torsdag

Han tilhører første kull ved Kunstakademiet i Tromsø. 13 studenter startet der i høst, og i vinter dro alle på studieturer til Manndalen. Geir Backe Altern ble inspirert til å lage veiskilt, samt souvernirer som hører med til enhver turistattraksjon.

– Jeg laget små modeller av huset, samt krus og postkort med bilde av det, men ikke i et slikt omfang at de er i salg. De er ment som kommentar til kommersialliseringen av kultur, sier Altern.

Eides ære

Mange i Nord-Troms har hørt om Sjit helvedes kåken. Fortellingen ble landskjent da Linda Eide tok den med i NRK-serien om norske attraksjoner. Aja samisk senter og andre lokale aktører utnyttet oppmerksomheten, søkte og fikk penger fra Sametinget og Troms Fylkeskommune for å restaurere Anton Sjåbakkens enkle gjenreistningshus.

Skiltet er laget etter samme mal og i samme materiale som offisielle veiskilt, men blir fjernet når Riddu Riddu er over. Om det skal stå der permanent, må Vegvesenet gi tillatelse til det.

BLOGG: Skriv om Riddu Riddu

Rita Lindvall har arbeidet med utstillingen for Riddu Riddu. Hun sier at det har vært svært spennende å samarbeide med de sju kunststudentene. Ingen av dem er fra Kåfjord, og ser Manndalen utenfra.

Artikkeltags