Gå til sidens hovedinnhold

Giske krever kvensk samarbeid

Artikkelen er over 13 år gammel

Ellers blir det ingen statlig støtte. LES MER:

Kvenkultursenteret i Nordreisa må samarbeide med Kvensk institutt i Børselv. Det forlanger kulturminister Trond Giske.

LES MER: Kvenkultursenteret | Kvensk institutt

(Nordlys.no tar ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider.)

Møttes på Riddu

Ordførerne John Karlsen i Nordreisa og Bjørn Inge Mo i Kåfjord brukte Riddu Riddu til å knytte kontakter mellom Aja samisk senter og det planlagte kvenkultursenteret i Nordreisa.

BILDER: Folk på Riddu

Det skjedde på et møte med kulturminister Trond Giske, statssekretær Halvard Ingebrigtsen, daglig leder Astrid Solhaug ved Aja samisk senter og leder for kvenkulturprosjektet i Nordreisa, Johanne Sommersæter.

Trenger penger

Nordreisa kommune har søkt om 11 millioner kroner av tippemidlene for å bygge et kvenkultur- og nasjonalparksenter på Storslett. Det vil være andre byggetrinn av Haltibygget, som ligger ved bredden av Reisaelva.

Trond Giske lyttet oppmerksomt da Karlsen og Sommersæter fortalte hva senteret skal inneholde, hva det skal brukes til og hvordan det skal finansieres.

Ivaretar kvensk kultur

– Nordreisa kommune har fått i oppdrag fra staten og fra Troms fylkeskommune å ivareta kvensk språk og kultur. Det oppdraget tar vi på alvor, sa John Karlsen.

BLOGG: Kommenter Riddu!

Trond Giske spurte om forholdet til Kvensk institutt i Børselv, og sa at han ikke ønsket en konkurranse mellom to offentlige institusjoner som konkurrer om oppgaver og de samme statlige pengene.

Forlanger samarbeid

– Før vi bevilger penger til en ny institusjon, må vi vite at instituttet i Børselv og det planlagte senteret i Nordreisa har en skrifltig og avklart rollefordelingen seg i mellom, sa Giske.

Bjørn Inge Mo og John Karlsen pekte på at Nord-Troms er et unikt område hvor tre folkegrupper har levd godt sammen, og at det er viktig å ta vare på mangfoldet.

Polarisering

– Selv om folk lever fredelig, har vi også eksempler på polarisering mellom kvener og samer. Men ingen løfter seg selv opp ved å dra andre ned. En slik politikk kan skape lojalitetskonflikter for noen og hver av oss, for de fleste i Nord-Troms har både norsk, kvensk og samisk blod i årene. Vi må fronte helheten og ta vare på alle de tre kulturene, sier Mo.