Forsker Harald Gaski mener Mikkel Gaup og Anne Katrine Haugen opptrådte respektløst overfor samiske tradisjoner under Riddu Riddu.

I et leserbrev reagerer Gaski, som er samisk litteratur- og kulturforsker, sterkt på den samiske opplevelsesforestillingen «Mátki – Reisen» under årets Riddu Riddu i Manndalen.

– Dette var en sammenblanding av ulike urfolkstradisjoner og er for respektløst overfor det samiske, sier Gaski til Nordlys.

– Lapskaus

I «Mátki – Reisen» skulle deltakerne gå gjennom ei skogsløype som kombinerte elementer fra samisk mytologi og naturmedisin fra ulike kanter av verden.

– Men her lager man gjøgleri og en lapskaus av sjamanisme fra ett område og en joik fra et annet område, mener Gaski.

- Jeg tror enkelte prøver å utnytte det til egen fordel, enten kommersielt eller PR-messig. Dette er en snikinføring av symbolikken, uten at man grunnlag for det.

Gaup slår tilbake

Mikkel Gaup mener forestillingen heller var en berikelse for deltakerne som var med.

– Dette er gammelt nytt: Man tør ikke åpne opp det samiske for andre folk og er for redd for at andre skal få innblikk i det samiske. Vi er profesjonelle kunstnere som har satt oss inn i dette, og ville gi publikum en smakebit på samisk kultur. Det var ikke et forsøk på å tråkke på noen eller ødelegge noe, sier skuespilleren.

Gaup, som selv er same, mener forestillingen spredte kunnskap om blant annet samisk kultur.

– Og det synes jeg er fint, for det er ikke så mye man lærer om det på skolen, sier Gaup til Nordlys.

Sjamanisme finnes flere steder

Kollega og en av prosjektlederne, Anne Katrine Haugen, mener de fokuserte mer på sjamanisme enn det samiske.

– Fellesnevneren var heller sjamanisme enn samisk kultur, og sjamanisme finnes i utbefolkninger mange steder i verden, sier Haugen, som selv ikke er samisk.

– Jeg skal ikke utrope meg til noen ekspert, men jeg har absolutt respekt for samisk kultur og har selv gått på sjamanskole hos Ailo Gaup.