Reven som skadet baby i Alta ble sjekket for rabies. Nå har de fått svaret

BITT OG KLORT: Lille Sander i Alta ble bitt og klort i ansiktet av en skabbrev.

BITT OG KLORT: Lille Sander i Alta ble bitt og klort i ansiktet av en skabbrev. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

IFINNMARK: Da reven angrep lille Sander mens han lå i barnevogna på utsiden av huset, skapte det overskrifter i hele Norge. Atferden til dyret som fra eventyr kanskje mest kjent som «Mikkel Rev», var ikke ventet.

Faktisk var det ingen som hadde hørt om en slik hendelse før. Man lurte derfor på om det kunne være andre årsaker til revens oppførsel, enn skabb som var påpekt av foreldrene til den lille gutten.

Viltnemnda avlivet to skabbrev på Aronnes og i Tverrelvdalen etter hendelsen med den lille gutten som det kunne ha gått ille med. Mattilsynet fikk sendt dyrene til Veterinærinstituttet for undersøkelse og rutinemessig prøvetaking av rabies. Begge revene viste seg å være hardt angrepet av hudsykdommen reveskabb, men ingen av revene hadde rabies.

Skabbrev skutt etter flere dagers intens jakt: – Prikk lik den som angrep sønnen vår 

– Ingen av revene hadde rabies, og det er vi veldig glade for. Obduksjonen Veterinærinstituttet har gjennomført viser at revene som ble avlivet var avmagret. De hadde mistet mye av pelsen, og hadde store områder med skorpedannelser i huden. Tilstanden til revene kan forklare den unormale oppførselen, sier Siv June Hansen, avdelingssjef i Mattilsynet i Finnmark i en pressemelding.

Mattilsynet ønsker fortsatt å bli varslet dersom noen avliver eller finner en selvdød rev i området.

– Det er miljømyndighetene som har ansvaret for forvaltningen av ville dyr. Hvis du for eksempel ser en rev som har skabb, eller ser en rev som er syk eller skadet kan du ta kontakt med viltnemnda i kommunen der du bo, sier Hansen.

Fakta om reveskabb

Reveskabb er forårsaket av en midd (sarcoptes scabiei var vulpes) som graver ganger i huden til reven. Det fører til sterk kløe, skorpedannelser og håravfall. Reven vil etterhvert se pjuskete ut, og blir mindre sky og trekke mot bebyggelse. De fleste rever som blir smittet med reveskabb dør etter en tid.

Midd som faller av verten kan leve noen få dager i miljøet hvis klimaet er gunstig. Frost dreper midden. Den mest vanlige smitteveien er direkte kontakt, men smitte kan også skje indirekte, for eksempel dersom en rev klør seg på et tre, og et annet dyr kommer i kontakt med treet kort tid etterpå.

Hvordan merker jeg at hunden er smittet av reveskabb, og hva gjør jeg?

Hunder kan bli smittet med reveskabb dersom de kommer i kontakt med steder der en rev med skabb har oppholdt seg, for eksempel der den har ligget, rullet seg eller klødd seg.

En hund som har blitt smittet av reveskabb vil få sterk kløe som vanligvis starter i hoderegionen. Det kan etter hvert danne seg skorper og huden blir fortykket, tørr og rynkete.

Har du mistanke om at hunden din har blitt smittet med skabb bør du ta kontakt med dyrlegen for undersøkelse og eventuelt behandling med reseptbelagte antiparasittmidler.

Smitter reveskabb til mennesker eller andre dyr?

Mennesker som håndterer dyr med reveskabb kan oppleve å få et kløende utslett etterpå. Midden kan ikke formere seg på mennesker, så kløen og utslettet vil forsvinne av seg selv etter hvert.

Katter kan en sjelden gang bli smittet av reveskabb. Da vil den klø, særlig på ørene, og etter hvert vil huden få lignende forandringer som de vi ser på hund.

Kilde: Mattilsynet

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken