(Nord24)

Da koronapandemien brøt ut forsvant også turistene, og det merket butikken godt. I to uker. Resten av 2020 ble en gedigen opptur for familiebedriften Eide Handel i Eidkjosen, som har lagt bak seg et rekordår. Det viser det ferske årsregnskapet.

– Det er kjempeartig at det går bra, vi er veldig glade og takknemlige for at forbrukeren støtter opp om oss som en lokal butikk, sier Bård Pettersen til Nordlys.

Sammen med barna, Malin Josefine og Even-Rikard, eier han tradisjonsrike Eide Handel, som har all grunn til å juble over fjoråret.

– Det var et rekordår for oss. Resultatmessig var fjoråret et veldig bra år, vi har aldri hatt en sånn bunnlinje før. Det hadde vi aldri klart uten staben vår, for årsaken til suksessen kommer av et unikt teamwork på aller høyeste nivå, kan hovedaksjonær Bård fortelle.

Etter flere år med en jevn økning i omsetningen har det siste året vært spesielt godt, årsregnskapet viser nemlig at Eide Handel økte omsetningen sin med rett i underkant av 20 millioner.

Også årsresultatet, eller «bunnlinjen» er lystig lesing, der de har en økning på nesten 60 prosent, fra 5,4 millioner i 2019 til 8,5 millioner i 2020.

– Det handler om hardt arbeid, verre er det ikke, sier Pettersen til Nordlys.

Tre hovedårsaker

Men hvis man tar et nærmere dypdykk, er det tre hovedårsaker til det gode fjoråret: Koronapandemien, fint vær og suksessen med «Eide Heimelaga».

– Koronapandemien har hatt litt å si, når det har vært slik at folk har kost seg mer hjemme, så har de brukt mer penger på mat og det er naturlig at vi merker det. Litt finere biffer og slike ting, det har vi solgt kolossalt bra av, forteller Pettersen.

Mye godvær trekkes også frem som en årsak.

– Vi hadde en veldig fin og god sommer i fjor, og det er noe som vi merker veldig godt.

Husker du denne? Butikkens nysatsing krever nøye planlegging: – Vi har opplevd å kjøre frem og tilbake over Sandnessundbrua tre ganger

Den siste det skyldes at butikkens «Eide Heimelaga»-serie, som nå utgjør over 70 produkter, har blitt svært populær og selger utrolig godt.

– Det har blitt en unik serie med mat som er laget av de unike råvarene vi har rundt oss på alle kanter, og er alt fra karbonader til leverpostei. Den ble lansert i 2010 og siden den tid har vi jobbet målrettet med å videreutvikle merkevaren og den jobben vises på resultatet, forteller Eide Handel-sjefen til Nordlys.

– Og dette er hovedårsaken til de gode tallene?

– Det er ingen stor hemmelighet bak det, hvis du lykkes med det du gjør og er nøye med kostnadene, så vises det på regnskapet.

Store butikkplaner

De gode tallene kommer godt med for familiebedriften, som har store planer om for butikken i Eidkjosen. Pettersen har tidligere fortalt om planene for den nye butikken, som vil føre til at salgsflaten nesten dobles, fra 1.500 kvadratmeter i dag, til 2.500 kvadratmeter.

– Vi er i gang med planene og så snart vi får klarsignal fra myndighetene vil vi starte. Det første som skal gjøres er å bygge en ny butikk på siden av det nåværende bygget, for å kunne holde driften i gang mens vi holder på med hovedbygget. Vi kommer til å redusere salgsflaten i butikken med en tredjedel i perioden utbyggingen pågår.

Se også: Her er Bårds nybygg: – Vi kunne ha satt opp et firkanta isoporbygg med logoen vår

– Det er forventet at vi kommer til å gå ned i omsetting i den perioden, og vi trenger de midlene vi har for å oppfylle planene våre.

Likevel vil de måtte ta ut en liten del av årets resultat i utbytte.

– Alt blir satt av til fremtidige investeringer, selv om vi, dessverre, må ta ut utbytte for å betale formuesbeskatning. Det er vi nødt til for å betale den skatten.

Pettersen anslår at han og barna må ta ut totalt rundt 1,5 millioner kroner for å betale formuesbeskatningen.

– Små bedrifter som oss har ikke en så stor kasse å ta av, så da er det synd at vi må ta ut utbytte. Men vi må understreke at vi betaler skatten med glede og er en god bidragsyter til Tromsø kommune. Det er også en viktig sak i denne sammenheng, hvis du handler på lokale butikker går det tilbake til forbrukeren igjen, forteller Pettersen til Nordlys.

Alle tall i hele tusen20202019
Sum driftsinntekter144 880125 922
Driftsresultat10 5156 837
Ordinært resultat før skatt10 9356 891
Årsresultat8 5035 355