Våtere, varmere og villere i nord

Artikkelen er over 12 år gammel

Regn i bøtter og spann, mildvær, barmark om vinteren og kraftigere vinder. Slik blir det nordnorske været i år 2070. Klimaforskerne mener Nord-Norge og Svalbard får den høyeste temperaturøkningen på kloden de neste tiårene. Dette skriver Nordlys onsdag.

DEL

NYTT I NORD - BETALINGSTJENESTE Et rykende fersk klimascenarie – om det nordnorske været 65 til 100 år fram i tid – satte en støkk i deltakerne ved arrangementet «Klimascenarier for Norsk Arktisk» ved Polarmiljøsenteret tirsdag. Forskerne Inger Hanssen-Bauer og Eirik Førland ved Meteorologisk institutt presenterer scenariet, som ble utarbeidet så seint som for en uke siden.

– I Nord-Norge beregnes en typisk økning i årstemperaturen på fra tre grader i vestlige kyststrøk til fem grader i indre Finnmark. Oppvarmingen blir større om vinteren enn om sommeren – særlig i indre strøk. Om vinteren beregnes en oppvarming på over åtte grader for enkelte steder i indre Finnmark, på deler av Svalbard og over havområder som blir isfrie, informerer forsker Inger Hanssen-Bauer.

Vil bli mer som Vestlandet

Hun sier klimaet i Nord-Norge om få tiår vil kunne sammenliknes med dagens Vestlands-klima.

De fleste europeiske regionale klimamodeller er lite egnet for å dekke Nord-Norge og Svalbard. Derfor er det gjennom NorACIA-prosjektet utviklet en egen regional klimamodell hvor våre områder ligger mer sentralt. Gjennom å forene denne modellen med tidligere modeller har en nå fått mer treffsikre scenariene for Nord-Norge. Modellene bygger på endringer fra år 1961-1990 til år 2071-2100.

Om sommeren kan vi forvente en oppvarming på mellom 2-4 grader over land. Men det er stor spredning i scenariene i våre nordområder.

Vi får mer nedbør

– Nedbøren vil øke. I gjennomsnitt gir modellene både økt årsnedbør og økt nedbør alle årstidene både i Nord-Norge og på Svalbard. Typisk beregnet økning i årsnedbøren over Nord-Norge er 5-20 prosent, sier Hanssen-Bauer.

På kysten av Nord-Norge tyder kartet på at dagens ekstremverdier vil forekomme 2-3 ganger så ofte i scenarieperioden enn i dagens klima.

Vi får trolig også noe økning i antall døgn med stiv til sterk kuling, men forskerne advarer om at vindscenariene er svært usikre.

For snøens vedkommende er det mindre usikkert. I hele Nord-Norge ventes mindre snø og kortere sesong.

Artikkeltags