REISE (Siste): Jippi! Vi skal til Argentina! Men… 40 minutter transfertid på Schiphol i Amsterdam? Rekker jeg flyet mitt videre da, tro?

– Ja, hvis flyselskapet setter opp denne transfertiden, er det meningen at du skal rekke det greit, om det ikke oppstår noen forsinkelser. Men det gjelder bare hvis du har en gjennomgående billett, altså at du skal videre med samme eller samarbeidende flyselskap under samme bookingreferanse. Noe du for øvrig alltid bør kjøpe, påpeker markeds- og administrasjonssjef Ellen Wolff Andresen i reisebyråkjeden Ticket.

Da må nemlig flyselskapet som regel sørge for at du kommer deg videre, eller kommer deg med et annet fly, om du ikke skulle rekke overgangen.

– Noen ganger holder også flyselskapet igjen et fly, dersom det er flere passasjerer som kommer med det forsinkede flyet, som skal videre med neste fly, forteller hun.

Har du kjøpt to ulike flybilletter på enkeltstrekninger med forskjellige flyselskap, har du imidlertid ingen rettigheter, dersom du ikke rekker korresponderende fly.

Velg god tid

Men dersom du foretrekker å fly med litt lavere skuldre, eller ikke er så rask til beins, bør du vurdere å fly inn med et tidligere alternativ til transferflyplassen, dersom dette er mulig.

– Ofte får du opp flere mulige avgangsalternativer når du søker på flyforbindelser fra travle flyplasser. Da kan du jo velge å reise litt før, for å være helt sikker, påpeker Wolff Andresen til Siste.no.

Det er også mer som står på spill om du har kort transfertid om du for eksempel skal videre ut av EU til Argentina, som det ikke er så mange avganger til per dag eller uke, enn om du har kort transfertid på vei hjem, og det går flere fly samme dag, om uhellet skulle være ute.

«Ikke fortet seg nok»

Ifølge en pressemelding fra AirHelp beregner flyselskapene imidlertid noen ganger kortere tidsmargin for transfer enn flyplassenes egne minimumstider. Da kan du få trøbbel, dersom flyselskapet mener at du har «somlet».

Saken fortsetter under bildet.

AirHelp hevder at de har hjulpet flere passasjerer som ikke har kommet med flyforbindelsen sin, fordi transfertiden har vært for kort, og flyselskapet ikke har villet ombooke dem eller erstatte tapt flybillett fordi passasjerene ikke har «fortet seg nok».

– Mange flyselskaper er ikke nøyaktige nok når de legger inn tider for flyoverganger. Dermed får mange tidsproblemer og mister sine påfølgende fly, skriver landssjef for AirHelp i Norge, Andreas Hermansson.

Derfor bør du undersøke flyplassens egne minimumstider for transfer for nettopp din reise før du bestiller, dersom transfertiden virker knapp, råder de.

AirHelp-sjefen anbefaler generelt å beregne minst to timer mellom flygningene, i alle fall dersom du må sjekke bagasjen ut og inn igjen.

Ut av Schengen

Du bør i alle fall ikke basere deg på minimumstiden, om du ikke vil stresse. Dersom du har svært kort tid mellom flygningene, er det fort gjort at du må beine alt du kan, dersom den første flighten er litt forsinket, det er kø eller du må bytte terminal.

Skal du inn eller ut av Schengen, bør du dessuten beregne enda bedre tid enn de oppsatte minimumsanbefalingene. Noen steder er passkontrollkøene til tider svært lange. Dessuten kan du på flere store flyplasser måtte gå gjennom en ny sikkerhetskontroll.

På flyplassenes hjemmesider kan du ofte sjekke hvor lang tid de beregner at det tar med de ulike kontrollene, både i sanntid, og på hvilke dager og tidspunkt det er mest trafikk. Dessuten sparer du tid på å sjekke hvor din neste forbindelse går fra på forhånd, og om du må over på en annen terminal.

Sitat nyhet

Har du bare håndbagasje, tåler du ofte en litt kortere flytransfertid enn om du reiser med innsjekket bagasje. Det er større risiko for at innsjekket bagasje ikke alltid rekker å komme med på neste fly med de korteste fristene, spesielt om den første flighten er forsinket. Så er det viktig for deg å få med bagasjen, bør du velge mer romslige transferløsninger, om mulig.

Minimum transfertid på de vanligste transferflyplassene:

Oslo/Gardermoen: 60 minutter (30 minutter for innenlandsforbindelser)

København: 45 minutter (30 minutter for innenlandsforbindelser)

Stockholm: 50 minutter (20 minutter for innenlandsforbindelser)

Helsinki: 35 minutter (40 min inn til Schengen).

Paris, Charles de Gaulle: 60 minutter om du ankommer og reiser fra samme terminal, 75 minutter om du må reise mellom Terminal 1 og 2, og 90 minutter om du må reise mellom terminal 1 eller 2 og 3.

London, Heathrow: 60 minutter

Amsterdam: 40 minutter

Frankfurt: 60 minutter

Istanbul: 60 minutter

Brussel: 60 minutter innen Schengen, 90 minutter inn/ut av Schengen.

Düsseldorf: 45 minutter

Singapore: 60 minutter

Dubai: 75 minutter

New York, John F. Kennedy: 60 minutter

Kilde: AirHelp. Minimumstransfertiden gjelder kun når du reiser med en gjennomgående billett og bagasje er innsjekket for transport til sluttdestinasjonen. (ANB)

 

Vær obs når du skal til USA