Gå til sidens hovedinnhold

Fortviler over søppelkaos: - Det er noen svin som ikke bryr seg

Artikkelen er over 5 år gammel

To hytteeiere på Finnkroken på Reinøya har sett seg lei på det de ser på som rein forsøpling av øya de er så glad i.

På Reinøya står det søppelcontainere der hyttefolk og fastboende skal deponere søppelet sitt. Større artikler må tas med over til Hansnes - her kan ting leveres, kun mandager, ved bruk av bonger man får tildelt når man betaler søppelavgiften.

Dette er det i følge de to hytteeierene ikke alle som respekterer.

- Man må kjøre bil for å komme til conteinerene. Og de aller fleste er flinke til å bruke disse. Men så er det noen miljøsvin som bare ikke bryr seg, sier de to.

Søppel utenfor containteren

Søppelcontainerene står ved fergeleiet i Stakkvika, og tømmes av Remiks.

Hvis containeren er full, settes poser med søppel utenfor - restavfall, matavfall, papp, papir, og så videre. I tillegg plasseres større artikler, samt hele, sorte søppelposer - ting av størrelse som ikke passer åpningen på søppelcontaineren - på utsiden.

- Folk renoverer husene sine, og setter tomme malingsspann, gammelt materiale, gamle eller ødelagte møbler - ja, det har til og med blitt plassert en steikeovn ved siden av containeren, sier en av hytteeierene.

- Vi fikk nye containere her for bare noen dager siden, og da hadde vi håpet at folk ville få litt mer respekt - men det bare fortsatte, sier den andre.

Pågått i flere år

Søppelslurvet er ikke noe nytt på Reinøya, mener de to.

- Dette har pågått i flere år.

De vet ikke hvem det er som står bak forsøplingen, men håper at det vil forbedre seg med litt oppmerksomhet rundt saken.

- Vi kan jo ikke sitte der og overvåke. Men akkurat nå måtte vi være litt miljøpoliti. Det går utover alle, både fastboende og hyttefolk. Rotter og fugler kommer og river i posene, det ser ikke ut. Og folk kan jo skade seg på rotet.

- Dette er dårlig for miljøet, det forurenser - og det går utover trivselen til folk, avslutter de to frustrerte hytteeierene.

Kjenner godt til problemet

Enhetsleder ved Drift og utvikling i Karlsøy kommune, May-Jorunn Corneliussen kjenner godt til problemet de to hytteeierene tar opp.

- Ja, dette har vi hatt trøbbel med i mange år. Vi forsøkte blant annet med oftere tømming, men det fungerte ikke. Nå snakker Remiks om muligens å senke containerene, det har hatt effekt andre plasser, sier Corneliussen.

Hun påpeker at det er en enkel sak å levere søppelet sitt på Hansnes.

- Det er åpent hver mandag, 12 til 18. Mye leveres gratis - og fastboende har jo klippekort med åtte klipp. Det er veldig synd at folk ikke følger reglene.

Corneliussen sier problemet var der også da Perpetuum sto for henting.

- Det er umulig å si hvem som står bak dette. Men det er godt det blir litt oppmerksomhet nå. Dette er den enkeltes ansvar - og vi vet jo alle hvordan vi skal behandle søppel, sier Corneliussen.

Kommentarer til denne saken