Kraftig regn i Troms og Finnmark: – Vurder fortløpende behovet for beredskap

MYE VANN: Kraftig regn kombinert med mye snø i fjell over 1000 meter fører til at elvene i Lyngen flommer over søndag formiddag.

MYE VANN: Kraftig regn kombinert med mye snø i fjell over 1000 meter fører til at elvene i Lyngen flommer over søndag formiddag. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel.

DEL

I morgentimene søndag og utover dagen skal det regne kraftig i Troms og Vest-Finnmark. Det melder Meteorologisk institutt, som har sendt ut OBS-varsel. 

Fra lørdag kveld og 24 timer frem i tid er det sannsynligvis ventet 30- 40 millimeter regn i Troms og Vest-Finnmark. Det er fare for overvann i tettbebygde områder, lokale oversvømmelser og jord- og flomskred der regnbygene treffer.

– Vurder behov for forebyggende tiltak. Beredskapsaktører skal vurdere fortløpende behov for beredskap, skriver meteorologene på Yr.no.

Utvidet OBS-varselet

Da Meteorologisk institutt sendte ut OBS-varselet lørdag kveld, gjaldt det for Nord-Troms og Vest-Finnmark. Lørdag formiddag er det utvidet til å gjelde hele Troms.

– Så langt har det kommet omtrent så mye regn som vi trodde. Det vil fortsette å regne kraftig utover dagen, og roe seg ned i morgen. Det er fortsatt usikkert hvilke områder som vil få mest regn, sier Matilda Hallerstig, vakthavende meteorolog ved Værvarslinga i Tromsø.

Hun forteller at Karasjok ble våtest i landet i går.

– Mellom klokka 08 lørdag morgen og klokka 08 i dag fikk Karasjok 47,1 millimeter regn.

– Elvene flommer over

Dan Håvard Johansen, ordfører i Lyngen kommune, følger nøye med på situasjonen.

– Foreløpig er det ikke så altfor ille her i Lyngen, bare grått og trist. Slik jeg forstår det skal det kraftigste regnet komme utover formiddagen. Men kommunal og teknisk ledelse er forberedt, sier han til Nordlys i 10-tiden.

Rundt klokka 11.30 opplyser ordføreren imidlertid at flere elver flommer over i kommunen.

– Årsaken er det kraftige regnet kombinert med snø i fjellene i over 1000 meters høyde. Vi avventer fortsatt å gjøre noen tiltak.

Hallerstig sier det er vanskelig å spå hvor regnbygene vil treffe fordi prognosene er mer usike enn normalt.

– Det skyldes hovedsakelig at lavtrykket kommer sørfra, fra Finland. Prognosene blir mye sikrere når værfrontene kommer fra havet, fordi det er så få detaljer. Det er langt flere detaljer på land, sier hun.

To trafikkuhell i Alta

Johansen har foreløpig ikke fått melding om noen regnfylte kjellere eller andre skader regnet har forårsaket i kommunen.

I Alta har regnet i morgentimene ført til to trafikkuhell på kort tid, og politiet advarer mot glatte veier i området.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken