Solberg hardt ut mot folkeavstemningen i Finnmark: – Tre millioner de kunne brukt på utdanning av lærere

PENGEBRUK: Erna Solberg mener Finnmarks fylkespolitikere burde brukt de tre millionene avstemningen koster på andre ting enn å gå imot stortingets vedtak. Arkivbilde.

PENGEBRUK: Erna Solberg mener Finnmarks fylkespolitikere burde brukt de tre millionene avstemningen koster på andre ting enn å gå imot stortingets vedtak. Arkivbilde. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Statsministeren forsikrer ovenfor iTromsø at folkeavstemningen om sammenslåing med Troms ikke vil ha noen reell effekt.

DEL

Finnmarkingene kan i mai gå til urnene og si ja eller nei til sammenslåing med Troms. Avstemningen er vedtatt av fylkestinget i Finnmark, som også er imot sammenslåingen.

Ingen andre har sagt de vil respektere utfallet. Statsminister Erna Solberg (H) kaller det «rart» å holde valg over en beslutning landets nasjonalforsamling allerede har gjort.

– Folkeavstemningen vil faktisk ikke ha noen reell effekt. (…) Hva kommunene eller fylkeskommunen måtte bruke av penger, det får de holde på med selv. Men utfordringen er at det er tre millioner de heller kunne brukt på etterutdanning av lærere for å få bedre lærere i fylket, sier hun til iTromsø.

Enklere lenger sør

Avisen siterer også kommunalminister Monica Mæland (H) på at sammenslåingen mellom Troms og Finnmark har vært mer krevede enn tilsvarende prosesser i landet.

– Andre fylker har håndtert dette på en annen måte. De har akseptert Stortingets vedtak. Det har man ikke ønsket å gjøre i Finnmark, sier Mæland til iTromsø.

Valget foregår fra 7.–14. mai, både på vanlig måte og som elektronisk stemmegivning. Hver husstand i Finnmark vil få informasjon i posten før folkeavstemninga. I tillegg blir det annonsert i aviser og på sosiale medier.

Finnmarkinger flest er imot

Folkeavstemninga følger reglene for alminnelig stemmerett, det vil si 18 år. Manntallet og stemmesedler er bestilt, slik at det kommer på plass til kommunene til forhåndsstemminga begynner 7. mai.

– Vi avventer nå folkeavstemninga. Hvis den viser samme bilde, har jeg tro på at vedtaket om tvang kan reverseres, sier fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap).

I en fersk meningsmåling utført av InFact for iFinnmark, kommer det fram at 66,5 prosent av befolkningen i Finnmark vil stemme imot sammenslåing med Troms.

24,4 prosent av befolkningen er for sammenslåingen, mens 9,1 prosent er usikre eller vet ikke hva de vil stemme.

Artikkeltags