Nordlys+ til kun én krone. Bestill her og få tilgang til alt innhold

6. mai 2012: 22 år gamle Jostein Lange Bergset er frivillig aspirant på redningsskøyta «Gideon» da de får det som skal være et rutineoppdrag i Tromsøysundet.

En båt har hull i skroget, tar inn vann og må taues til land.

Da båten skal heises opp av en kranbil på Skattøra på Tromsøya, går det fryktelig galt.

LES MER: Fraktet til sykehus etter heiseulykke

Stoppet karrieren

Som følge av kommunikasjonssvikt starter heisingen mens Bergset og en annen mann ennå er om bord i båten. Plutselig løsner båten fra stroppene på heisekranen og faller fire-fem meter. Bergset går i sjøen og treffer til slutt kaia med hodet først.

Han blir liggende i sjøen en stund før han hentes opp og sendes til Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN).

- Jeg har ikke peiling på hvor mange sting jeg måtte sy, men det var mange. I tillegg knuste jeg en tann og fikk skader på synet, forteller Bergset til Nordlys.

Selv om det er gått fire år siden ulykken, husker han hendelsen godt. Han jobber i dag i havnevesenet i Florø etter at det ublide møtet med kaia på Skattøra satte en stopper for en karriere som styrmann.

- Jeg valgte å ikke fullføre utdanningen da jeg ikke lenger kunne føle meg trygg på synet mitt, forteller Bergset, som mistet samsynet som følge av skadene han pådro seg.

Ingen informasjon

I etterkant av ulykken er han opptatt av spesielt én ting: Viktigheten av å ha et godt system for å følge opp hendelser som den som skjedde 6. mai 2012. Her mener Bergset at Redningsselskapet har mye å gå på.

Selv fikk han ingen informasjon om hva han måtte gjøre, som å melde inn yrkesskade eller søke erstatning, forteller han.

- De som var lokalt i Tromsø var kjempeflinke til å støtte opp. Det var de også fra sentralt hold, i alle fall i starten. Men når jeg tenker tilbake var det ikke så godt som det burde ha vært. Det eneste jeg har fått dekket er timene jeg hadde for å få fjernet stingene, sier han.

Etterforsket av politiet

Bergset er smertelig klar over at det å drive redningsarbeid, selv på frivillig basis, ikke er uten risiko. Ting kan gå fullstendig galt selv om man er godt trent.

- Disse profesjonelle organisasjonene burde vite hva man gjør i etterkant av en slik ulykke. Jeg håper at Redningsselskapet har lært av dette og ikke svikter flere frivillige, sier han.

Ulykken var også gjenstand for politietterforskning, men heller ikke herfra har Bergset hørt noe. Noen dager etter ulykken ringte han politiet i Tromsø. Da fikk han beskjed om han ville bli kalt inn til avhør etter to til tre uker.

Siden har han ikke hørt noe og han kan bare anta at saken nå er henlagt.

Saken fortsetter under bildet.

Burde ikke ha skjedd

Arild Braathen, daglig leder i Redningsselskapet i Troms, forteller at han husker hendelsen i 2012. Han kjenner seg dog ikke igjen i beskrivelsen av dårlig oppfølging.

- Denne hendelsen burde ikke ha skjedd. Det ble gjort feil både på land og av mannskapet, sier Braathen.

- Jeg har av og til spurt etter ham og fått tilbakemelding om at det går bra med ham. Vi har gode rutiner på oppfølging dersom det skjer hendelser som er avvik, vil jeg påstå, fortsetter han.

Etter hans mening tar Redningsselskapet sikkerhet på høyeste alvor. Det er likevel umulig å gardere seg mot at det kan oppstå uforutsette situasjoner, vedgår Braathen.

Han henviser til Ronny Pedersen, operasjons- og beredskapsleder i Redningsselskapet, for ytterligere kommentar. Vi kontaktet Pedersen, men han hadde ikke anledning å kommentere saken på nåværende tidspunkt. Han kjente dog til hendelsen med Jostein Lange Bergset.