Gjennom 15 år i redningstjenesten har overlege Harald Stordahl opplevd mye. Men aldri en slik frivillig innsats som natt til søndag.

- Det var en fantastisk opplevelse. Da vi forlot pasienten på UNN i Harstad, sa jeg til ham at han alltid burde tenke tilbake på de lokale folkene når han tenkte på denne episoden, sier Stordahl til Nordlys.

LES OGSÅ: - Da vi så at helikopteret slet i tåka, bestemte vi oss for å hjelpe

Fant frem

Han var med som lege da et team måtte rykke ut på redningsoppdrag på Melåa i Kvæfjord kommune.

En 67 år gammel mann hadde gått seg bort i svært ulendt terreng, og endt med å falle i et dypt og bratt elveleie. Samtidig hindret et tett skylag Sea King-helikopteret å lande.

Dermed måtte det improviseres. Søndag kunne Nordlys fortelle historien om hvordan seks frivillige med tilhørighet i Austerfjorden bidro til å lokalisere mannen i fjellet, og hvordan de med rå muskelkraft greide å bære mannen ned i det tøffe terrenget.

Der ventet et Sea King-helikopteret som tok mannen med til UNN avdeling Harstad.

Sammen med en redningsmann ble Harald Stordahl satt på bakken av helikopteret. På vei opp fikk de følge av de lokalkjente, som allerede hadde lokalisert 67-åringen.

- Det var så ulendt der at vi måtte pekes ut av disse lokalkjente hvor det var smart å gå. Så bratt var det i den skråninga, forteller Stordahl, som til daglig er klinikkoverlege ved Prehospital klinikk på Nordlandssykehuset.

Strabasiøs tur

- Vi bestemte oss veldig fort for at vi måtte få den skadde ned under skydekket, sånn at helikopteret kunne plukke ham opp. Det var en strabasiøs tur, som tok noen timer. Vi måtte sikre oss og pasienten med tau for at det skulle være trygt for oss selv, forteller legen.

Flere ganger underveis tenkte han at de måtte tilkalle flere folk for å greie å bære den hardt skadde mannen ned fra fjellet.

- Det er ikke mange aksjoner jeg har vært med på hvor de frivillige som har vært med på aksjonen har måttet bidra så mye fysisk. Det de gjorde var helt enestående. Både fordi det er veldig hardt fysisk arbeid, men også fordi det er mye risiko i sånt arbeid.

Og understreker, nok en gang:

- I ekstremt krevende terreng, og med høy risiko for egen sikkerhet, la disse flotte folka ned en innsats jeg aldri har opplevd på mine 15 år i redningstjenesten!

 

HER BLE HAN FUNNET: Skadested var midt mellom sneflekkene i bekken. Den skadde satt oppå ryggsekken på en liten avsats midt i bekken, da det var såpass bratt på begge kanter at han ikke hadde mulighet å komme derifra. Nedtransporten: Først ca. 40 meter rett til høyre, her hang den skadde delvis i sikringstauet. Videre omtrent rett ned til mannskapet kom under tåken, ca. midt mellom skadestedet og havet. På de siste meterne av transporten var også Røde Kors til stede, skriver Harald Larsen, en av de seks frivillige som deltok i redningsaksjonen. Foto: Harald Larsen

Takker

Ordfører Torbjørn Larsen i Kvæfjord kommune var en av de seks frivillige som var med på redningsaksjonen. Han takker for gode ord fra overlegen.

- Det var et gjeng med frivillige som stilte opp. Det var en god miks av gamle vante fjellfolk og ungdommer som var sterke og smidige. Og vi greide å løse det, sier han beskjedent.

Holdt telefonkontakt

Han mener det var en kombinasjon av mange heldige forhold som gjorde at mannen kunne berges. Mannen hadde selv ringt redningstjenestene, og greide å gi mannskapene en pekepinn på hvor han lå ved å forklare hvor godt han hørte helikopteret på forskjellige steder.

- Egentlig klaffet alt. Ambulansehellikopteret hadde lokalisert ham tidlig. Det var uvurdelig at de kom med fjellklatringstau og båre. Ikke minst var det heldig at mannen selv hadde mobildekning nede i en sånn kløft, og kunne holde kontakt med redningsetatene. Det var helt utrolig. Sønnen min sa på spøk at han måtte beholde det mobilabonnementet, sier Larsen.

Mannen var, til tross for sterke smerter blant annet i hofta, bevisst under hele redningsaksjonen.

- Pasienten er moderat skadet og stabil, og får behandling for skadene, sier pressevakt Per-Christian Johansen ved UNN til Nordlys.