I etterkant av den kontroversielle teaterforestillingen «Ways of seeing» ble det holdt en paneldebatt, men festivalen nektet at den ble sendt direkte.

– Vi innså at det å åpne dette for det offentlige rom ikke vil være det beste, sa lederen av programrådet i Vårscenefest, Ida Løken Valkeapää.

Hun er ansvarlig for det kunstneriske programmet på festivalen, deriblant debatten.

- Skuslet bort en sjanse

Nordlys skulle etter planen vise debatten direkte, men Vårscenefest snudde i siste time, og nektet avisa å sende direkte fra seansen.

– De skuslet bort en sjanse til endelig å heve nivået på diskusjonen om «Ways of Seeing», sier Knut Olav Åmas, direktør i Fritt Ord.

Stiftelsen Fritt Ord har som fremste må å verne om og styrke ytringsfrihetens vilkår i Norge. Debatten ble også arrangeres med støtte fra Fritt Ord.

Overraskende

– Jeg synes festivalens innstilling til offentlig debatt i dette tilfellet er både overraskende og trist, sier Åmas.

Paneldebatten var i et samarbeid mellom Nordlys og Vårscenefest. I panelet var deltakerne Steinar Bryn, Pia Marie Roll, Erlend Svardal Bøe, Hanan Benammar og Per Christian Selmer Andersen.

Uten overdrivelse er Ways of Seeing Norges årets mest omtalte teaterforestilling i Norge. Forestillingen har skapt furore, som kulminerte med pågripelsen av daværende justisminister Tor Mikkel Waras samboer.

Laila Anita Bertheussen er siktet i saken, og PST undersøkte i lang tid om sammenhengen mellom hendelser ved boligen til paret og teaterstykket, som ble vist på Black Box Teater i november. Tromsø er det første stedet «Ways Of Seeing» besøker etter den smått absurde utviklingen i saken.

Kjempesjanse

– De fleste arbeider aktivt for å nå flere enn de som er til stede på festivalen, men bare noen lykkes. Her hadde festivalen sjansen til å få en informert og opplyst diskusjon om et av de mest diskuterte teaterstykker i norsk samtid, der alle deltakerne faktisk har sett det! Det er det jo ytterst få som hittil har gjort, og det har vært et kjempeproblem for ordskiftet, sier Åmas.

- Kunne forstyrre presmisset

Ida Løken Valkeapää, ansvarlig for det kunstneriske programmet på festivalen uttalte at «vi tror at en stream vil forstyrre premisset for den samtalen vi ønsker», i begrunnelsen for at de nektet andre enn tilhørerne å følge debatten.

– Hvor vanlig er det å argumentere slik?

- Det er mulig det er vanlig i enkelte innadvendte kunstnermiljøer, men det er veldig uvanlig for en festival.