RDA-ordningen avsluttes

Artikkelen er over 2 år gammel

Regjeringen foreslår i statsbudsjettet for 2017 at kompensasjonsordningen for kommuner som har økt arbeidsgiveravgift avsluttes.

DEL

I forslaget til statsbudsjett heter det at:

«Det er varslet at kompensasjonsordningen for kommuner som har økt arbeidsgiveravgift sammenlignet med 2003, trappes ned. Nå avsluttes ordningen. Næringslivet vil da være kompensert gjennom en periode på 14 år, og har hatt god tid til å tilpasse seg avgiftsnivået».

Fylkesråden skeptisk

Tromsø har en arbeidsgiveravgift på 7,9 prosent.  I resten av Troms er arbeidsgiveravgiften på 5,1 prosent. Dette har siden 2003 blitt kompensert ved at fylkeskommunen har fått tilbakeført penger som skal brukes til utviklingstiltak for Tromsø og regionen, i Tromsø kjent som RDA-midler.

Forslaget fra regjeringen innebærer at RDA-midlene nå forsvinner. Fylkesråd for plan og økonomi i Troms, Gerd H. Kristiansen (KrF), hadde så vidt rukket å se på budsjettforslaget da Nordlys tok kontakt.

- I utgangspunktet er vi skeptisk, sier hun til Nordlys.

Hun frykter at en overføring av utviklingsmidler til aktører sentralt, ikke vil gi den samme effekten som den vil gi dersom midlene fordeles lokalt.

Vil kompensere

I statsbudsjettet heter det samtidig at regjeringen legger til grunn en kompensasjon for at ordningen avsluttes.

«Statlig kjøp av transporttjenester og infrastrukturtiltak i Nord-Norge skal blant annet øke innenfor en samlet ramme på 1 600 mill. 2014-kroner for perioden 2014–2018», heter det i budsjettforslaget.

LES OGSÅ: Har delt ut 1,55 milliarder på åtte år