Tidligere denne uken kom beskjeden om at Statsforvalteren i Troms og Finnmark utvider fellingstillatelsen på bjørn i Bardu med en uke. Dette er Bardu-ordfører Toralf Heimdal glad for.

– Det var som forventet. Vi har funnet jevnt med kadaver de siste dagene, sier han.

God erfaring

Heimdal forteller at Bardu kommune har holdt på med bjørnejakt i ti år. Det er først i år at den har gitt resultater.

– Vi har god erfaring med resultatløs bjørnejakt, men vi skylder lokalsamfunnet og næringen å prøve, sier han.

Han forklarer at bjørnen som tar sau i kommunen nå, egentlig har et flyttevedtak på seg.

– I fjor var det snakk om å flytte en binne med to unger. Nå er det to av dem som slår sau. Vi er litt irritert på at man ikke bare kunne skyte dem i fjor, sier han.

Reagerer på vedtaket

Ordføreren er ikke fornøyd med at bjørnene skal flyttes istedenfor å skytes.

– Det står i rovviltforliket at de bjørnene som utgjør skadepotensial skal ut. De trenger ikke å ha gjort skade, bare å ha potensial. Det jeg synes er ille er at miljøverndepartementet har laget en egen fortolkning av dette, og bestemt at binne med unger skal fredes. Det har de ikke hjemmel til å si. De må gjerne ha politikk rundt dette, men da må de ha hjemmel i det. Vi tenker vi må be riksrevisjonen om å se på den praksisen, sier han.

Flyttevedtaket i seg selv ser han for seg at er vanskelig å gjennomføre.

– Så kan man jo spørre om hvorfor de ikke flyttes? Er det lov til å skyte bjørn som er fredet gjennom flyttevedtak? I motsetning til skadefellingsvedtak som varer i en uke eller to er det ikke noe avslutningsdato på flyttevedtak. Noe skurrer med det vedtaket. Jeg mener at det er idiotisk og uten rot i virkeligheten. Det har aldri vært flyttet en hel familie med bjørn før. Man har flyttet enkeltindivider som har flyttet seg selv tilbake igjen før eller siden, men aldri en hel familie, utdyper han.

Vanskelig å ta spor

Heimdal anslår at det er funnet fire sauekadavre de siste fire-fem dagene.

– De har ikke vært helt ferske, så det har vært vanskelig å ta spor. Det har også vært vanskelig med så mye regn for hundene, sier han.

Ettersom kadavrene fortsetter å komme, mener han at bjørnen som herjer ikke har noen planer om å stoppe.

– Det er stadig nye kadavre. Nå går flere sau på høyfjellsbeite, og det betyr at de går uten signal. Da er det vanskeligere å vite, fordi man ikke får dødsvarsel på dem, forklarer han.