Planlegger ekstreme tiltak: - Vi oppfordrer alle til å ta opp mest mulig

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Skal sette i verk «alle mulige tiltak»

DEL

For under tre uker siden omtalte Nordlys at enkelte nordnorske laksefiskere hadde fått eksemplarer av pukkellaks, en lakseart som kun skal finnes i Stillehavet.

Norsk institutt for naturforskning (NINA) gikk samtidig ut i Nordlys og ba folk som fikk pukkellaks på kroken om å melde fra.

Siden da har antallet henvendelser eksplodert, og over 1200 meldinger er kommet inn til forsker Eva B. Thorstad i NINA.

Hun tror den svartelistede laksearten allerede har etablert seg i flere elver i Finnmark, og at pukkellaksen sprer seg videre sørover herfra.

Det vekker bekymring.

- Pukkellaks er en art som kan bli veldig tallrik. Dette kan påvirke laks og sjøørret, og hele økosystemer, negativt. Det kan også negativt påvirke utøvelse av fiske. I tillegg kan de ha med seg sykdommer og parasitter som smitter laks og ørret, sa Thorstad til Nordlys denne uka.

Tiltak

Jarle Steinkjer, prosjektleder i fiskeseksjonen i Miljødirektoratet, sier at flere tiltak vil bli satt i verk for å få has på stillehavslaksen.

- Først og fremst skal vi sette i gang utfiskingsprosjekter, der man inn fysisk går inn å fjerner mest mulig pukkellak, sier han til NRK.

Enda mer ekstreme tiltak er under planlegging:

- Pukkellaksen formerer seg mest i de siste kilometerne i elvene. Der vil man sette inn alle mulige tiltak. Garn, not og dykkere med harpun er noen metoder vi skal bruke. Vi skal prøve alt for å få ut så mye pukkellaks som mulig, sier Steinkjer.

- Ta mest mulig

Finnmarkseiendommen melder i en pressemelding om mange meldinger om mye pukkellaks i flere av elvene.

Det foreligger for øyeblikket ingen statistikk over dette, men generelt har pukkellaksen en lang historie i elvene i Norge, og ble første gang observert på 1950-tallet, skriver FeFo i en pressemelding.

I Finnmark har den ifølge Artsdatabanken vært et fast innslag i mange lakseelver, spesielt i østfylket, og at den gyter i oddetallsår.

– I 1973 ble det fanget opptil 50 tonn pukkellaks i norske lakseelver. Men den er en fremmed art, og vi oppfordrer alle til å ta opp mest mulig pukkellaks, sier Steinar Normann Christensen i pressemeldingen.

Artikkeltags