Gå til sidens hovedinnhold

Mann (53) fyllekjørte - målt til over tre i promille

Artikkelen er over 5 år gammel

Mannen ble sett ustødig på butikken, dunstende av alkohol. Et kvarter senere falt politiet ham sovende med potensielt dødelig promille.

I september dømte Øst-Finnmark tingrett mannen til 21 dagers betinget fengsel, bøtela ham for 10.000 kroner og fratok ham førerkortet for alltid.

Politiet var likevel ikke fornøyd og anket dommen. Nå har 53-åringen fått skjerpet straff i Hålogaland lagmannsrett. Både boten og førerkortbeslag ble stående uendret, men den betingede fengselsstraffen ble økt til 28 dager.

Luktet alkohol

Grunnlaget for straffesaken mot mannen er en kjøretur han la ut på i Sør-Varanger en septemberformiddag i 2014.

Det startet med at en kvinne observerte ham kjøpe seks halvlitere øl på nærbutikken, ustødig og dunstende av alkohol. Da mannen satte seg i bilen og kjørte forbi henne, valgte hun å kontakte politiet.

LES OGSÅ: Kjørte bil med «dødelig» promille i bygate i Tromsø

Dødelig promille

Det tok ikke mer enn ett kvarter før en patrulje var på døren hans. Da fant de mannen sovende etter å ha tatt seg inn i boligen hans. Blodprøver tatt av ham klokken 13.25 og 13.55 samme ettermiddag, viste en promille på henholdsvis 3,03 og 2,88.

Over tre i promille er ifølge Folkehelseinstituttet potensielt dødelig. Det hadde da gått halvannen til to timer siden mannen hadde blitt observert kjørende fra butikken.

Mannen selv har forklart at den høye promillen skyldtes at han i løpet av kvarteret etter at han hadde forlatt butikken og til han la seg, hadde drukket syv halvlitere med øl og litt vodka. Tidligere på dagen hadde han drukket én til to halvlitere.

Ikke trodd

Det har imidlertid ikke lagmannsretten festet lit til og viser til Folkehelseinstituttets rapport etter hendelsen. Her heter det at «siktedes påståtte alkoholinntak etter kjøring vil representere et høyst uvanlig og usannsynlig drikkemønster.»

«Analyseresultatene gir altså sterke holdepunkter for at siktede flere timer før kjøringen må ha inntatt en betydelig større mengde alkohol enn han har forklart. Eventuelt kan han i tillegg ha inntatt noe alkohol etter kjøringen», lyder konklusjonen i rapporten.

Retten bemerker videre at aktors påstand om 28 dagers fengsel virker noe mild, da 53-åringen også tidligere er domfelt for promillekjøring.

Som en forutsetning for at mannen skal idømmes betinget fengsel, legger retten til grunn at mannen gjennomfører et såkalt promilleprogram for å få bukt med det som er et uttalt alkoholmisbruk.