[Nettavisen:] Prisen på smågodt stuper rett før påske. Hos både Spar og Eurospar har de nå barbert prisen.

Hos de to kjedene som inngår i Norgesgruppen, koster smågodtet nå «bare» 8,45 kroner hektogrammet. Det er halvparten av hva kjedene vanligvis tar.

– Grunnen til at prisen er satt ned er fordi vi er opptatt av å tilby kundene våre rå kampanjer på populære varer. Rundt påsketider vet vi at det er mange som har tenkt å fylle opp påskeeggene og kose seg litt ekstra, forteller informasjonsrådgiver Hanne Evensen, for Spar og Eurospar.

Joker følger etter

Hos Joker, som også inngår i Norgesgruppen, er prisen på smågodt satt ned, fra 17,50 kroner til 10 kroner hektogrammet.

– Joker er den gode naboen og som en god nabo byr vi på de varene kundene har behov for til en god pris. Når det nærmer seg påske vet vi at mange unner seg litt ekstra og derfor har vi et knalltilbud på smågodt denne uken, fortsetter Evensen.

Hun legger til at det også er tilbud på sunnere alternativer. Hos Spar og Eurospar er prisen på jordbær satt ned. Mens hos Joker er det tilbud på cherrytomater.

Avviser priskrig, men ...

Også hos Europris har de satt ned prisen på smågodt i forbindelse med at det er påske. Ordinærpris på smågodt på hverdager er 13,90 kroner hektogrammet, mens nå koster det 9,90 kroner ut påsken.

– I år er blir det ingen priskrig på smågodt. Vi har valgt å sette ned prisen til 9,90 kroner ut påsken. Det er én krone mindre enn hva vi tar for smågodt på lørdager. Så vi har litt lørdag hele uken, sier administrerende direktør Pål Wibe hos Europris.

– Setter ikke ned prisen

Coops lavpriskjede Extra har en veiledende pris på smågodt på 14,90 per hektogram.

– Vi har ingen planer om å sette denne ned. Vi har lovet helsemyndighetene at vi ikke skal starte priskrig på smågodt. Det løftet akter vi å holde, selv om vi ser at Norgesgruppen-eide Spar har halvert sine smågodtpriser. Det gjør konkurranse enda tøffere for våre butikker, men de står fast på lovnaden, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop.

Kristiansen understreker samtidig at kjeden har lovet kundene sine at de skal få alt til påsken billigst hos Extra.

– Vi har derfor hatt fokus på å senke prisene på andre varer som kundene våre trenger til påske, og har blant annet solgt flere titalls tonn med sunt smågodt i form av grønnsaker i alle former og farger, avslutter han.

Heller ikke hos supermarkedet Meny blir det prisras på smågodt.

Meny følger alltid markedet tett hva gjelder pris og vi skal ha attraktive priser, men vi blir ikke med på prisdumpinger på smågodt til påske da det ikke fremmer folkehelsen, sier kommunikasjonssjef Nina Horn Hynne.

Hun legger til at Meny ønsker å det enkelt for kundene å velge sunt.

– Nå til påske har vi begre med bær og minigrønnsaker som tomater, agurker, gulrøtter og paprika lett tilgjengelig, avslutter hun.

Lavpriskjeder er tyst

Kiwi og Rema 1000 svarer noe mer kryptisk.

– Prisen er 14,90 per hekto. Kiwi skal være billigst av alle lavpriskjedene, uansett om det gjelder frukt, grønt eller smågodt. Vi har i år presset prisene ned på flere påskevarer, deriblant beger med frukt og grønt, appelsiner og smoothies, sier kommunikasjonssjef i Kiwi Kristine Aakvaag Arvin.

Mens direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt Mette Fossum hos Rema 1000 svarer:

– Av konkurransehensyn og i henhold til gjeldende lovgivning har vi ikke anledning til å uttale oss konkret om vår strategi. Men det vi kan si er at kundene våre alltid skal få de laveste prisene hos oss, sier Fossum.

NHH-professor Tor W. Andreassen trekker frem at butikkene kan ha en baktanke ved å dumpe smågodtprisen.

– Sjokolade og marsipan er som Solo og Kvikk lunsj i påsken: det hører bare sammen. Redusert pris på sjokolade osv. er lokketilbud for å generere trafikk i butikken. Håpet er at man samtidig plukker med seg andre varer som ikke er rabattert, trekker han frem.

Andreassen trekker frem at dette samtidig er problematisk samfunnsmessig, siden søtsaker ikke er bra for oss.

– Slik sett kan man si at de som rabatterer tenker kun på egen profitt, som er et gammeldags syn, mens de som ikke gjør det viser samfunnsansvar og kanskje Trippel bottom line: profitt, people, and planet – noe som er bra for merkevarebygging, avslutter han.

Informasjonsrådgiver Hanne Evensen for Spar, Eurospar og Joker svarer slik på kritikken:

-Hos Spar finner du alltid tilbud på noe godt, denne uken er det blant annet smågodt, men også jordbær. Vi er opptatt av å gi kundene våre gode tilbud, gode råvarer og valgmuligheter når de handler hos oss, sier hun.