– Dette er et felles ansvar der vi må gå sammen på tvers av partigrensene. Vi starter i Troms, og skal få hele Norge med på et skikkelig opprør mot statens råkjør mot kommunene, sier Kristoffersen.

– Vi ønsker en aksjon som går inn under huden på stortingspolitikerne. Alle ordførerne må gå sammen i et tverrpolitisk samarbeid og forklare hva vi reelt sett mangler. Og de som ikke lytter til oss må forberede seg meget godt til valgkampen i 2005, sier en opprørt Waage.

Ernas kvelertak
Kommunalminister Erna Solberg kaller det et stramt budsjett. Waage og Kristoffersen kaller det et kvelertak.

– Dette er tvers gjennom politisk ansvarsfraskrivelse og seigpining av kommunene. Hvis regjeringen ønsker det slik, bør de også ha baller nok til å fortelle oss hvilke tilbud vi skal kutte i. Skole? Eldreomsorg? Barnehager? Hva er det egentlig de vil? raser Herman Kristoffersen.

KrF-Waage er enig. Og ikke minst fortvilt over at han er i ferd med å miste det årlige regiontilskuddet på 1,7 millioner.

– Helt forferdelig. Jeg skjønner ikke hvordan det går an å drive en kommune mer effektivt enn vi gjør i dag. Vi kommer til å gå med underskudd i år, og det kan bli fryktelig mye verre til neste år, sier Waage.

Både Waage og Kristoffersen kan knapt vente på at kommunalminister Erna Solberg tar turen til Nord-Norge for å være ordfører for en dag.

– En arrogant kommunalminister gjør ikke livet enklere for statsministeren, mener Waage.

Må selv ta støyten
Kommunenes frie inntekter blir kuttet med 500 millioner kroner, penger som blir øremerket barnehagesatsingen. Og store investeringer venter, både innen skole og eldreomsorg.

Ifølge Kommunenes Sentralforbund (KS) må åtte av ti kommuner kutte i tjenestetilbudet til befolkningen.

– Vi styrer snart ingenting selv, hvordan skal vi da kunne spare? spør Waage og Kristoffersen.

– Det er lagt opp til et stramt budsjett til neste år, men jeg håper at dette vil inspirere kommunene til fortsatt forenkling, modernisering og samarbeid, sier kommunalminister Erna Solberg til ANB.

Noe som får Kristoffersen og Waage til å dra fram flere sterke ord.

– Hun tør ikke selv å ta stilling til sammenslåing av kommuner, men skjærer heller ned på budsjettet for å tvinge gjennom sammenslåing. På den måten slipper hun selv å ta støyten. Utrolig feigt, mener Kristoffersen.

Påfulgt av Waages hjertesukk, som han har nevnt hundrevis av ganger før.