Han har fått tidenes stemmeskred

POPPIS: Jens Ingvald Olsen er den som har fått suverent flest personstemmer i Tromsø. Han er populær på tvers av alle partiskiller.

POPPIS: Jens Ingvald Olsen er den som har fått suverent flest personstemmer i Tromsø. Han er populær på tvers av alle partiskiller. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

- Det er "all time high". Alle har stemt på Jens Ingvald, det er helt overveldende.

DEL

Gunhild Johansen (SV) oppsummerer situasjonen etter at politikerne i valgstyret nå har kontrollert mange tusen stemmesedler for å registrere hvilke politikere som har fått ekstra personstemmer - ekstrakryss og "slengere" - fra velgerne. Nok en gang er det Rødts ordførerkandidat Jens Ingvald Olsen som opplever et veritabelt stemmeskred.

Se hele listen over hvem som kom inn i kommunestyret

Stemmer fra Frp-velgere

Som ved valget i 2011 har Jens Ingvald Olsen blitt den mest populære politikeren på tvers av partiene i Tromsø. Den gang fikk han 614 ekstrakryss fra Rødt-velgere og 418 slengere. Også ved dette valget går Olsen hjem hos andre partiers velgere. Han får til og med slengere fra flere Frp-velgere. Til sammen har Olsen nå fått hele 1768  personstemmer.

- Det er veldig hyggelig, og det er jo en stor tillitserklæring. Man kan jo også si at lista legges ganske høyt når det gjelder hva folk tror jeg er i stand til å utrette, sier Olsen.

Beholdt mandatet

Stemmeskredet for Olsen er likevel ikke så stort at Rødt får tilbake mandatet som SV først sikret seg helt på tampen av valgnatta. Dette fjerde mandatet for SV var i utgangspunktet usikkert. Bare 39 stemmer skilte. Men SV holdt unna for Jens Ingvald Olsens valgskred. Dermed beholder partiet sine fire mandater, mens Rødts gruppe teller seks representanter.

Les også: Overtidsdrama i Tromsø: Benjamin og Frida kjemper om den siste plassen

Den endelige opptellingen viser nå hvilke personer som tar plass i kommunestyret i Tromsø fra 14. oktober. Det er få endringer sammenlignet med partienes egne listeforslag, men enkelte rykker nå oppover på listene fordi de har fått ekstrastemmer fra velgerne. Det gjelder for eksempel Sps Sandra Borch, som rykker forbi førstekandidat Marlene Bråthen.   

Her er det endelige valgresultatet for Tromsø:

Parti                 Stemmer     Mandater

Ap                     29,8 %         13

Høyre                20,3 %          9

Rødt                  14,4 %          6

Frp                    10,8 %           5

SV                     7,9 %             4

Venstre              4,9 %            2

MdG                   4,4 %            2

KrF                     3,1 %            1

Sp                      2,2 %            1

By- og landlista   1,5 %

Kp                      0,6 %

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken