Må spare 200 millioner årlig for å unngå underskudd

- ALVORLIG SITUASJON: Kristin Røymo, Ingrid Marie Kielland og Jens Ingvald Olsen ligger an til å mangle 200 millioner kroner i året til drift. - Situasjonen er alvorlig, sier Røymo.

- ALVORLIG SITUASJON: Kristin Røymo, Ingrid Marie Kielland og Jens Ingvald Olsen ligger an til å mangle 200 millioner kroner i året til drift. - Situasjonen er alvorlig, sier Røymo. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Røymo: - Veldig krevende økonomisk situasjon

DEL

Forhandlingene mellom valgvinnerne i Tromsø har møtt på kvist i starten. Byrådslederkandidat Kristin Røymo klager nemlig over at det avtroppende byrådet ikke gir tilstrekkelig informasjon særlig om den økonomiske situasjonen kommunen befinner seg i. En slik mangel på informasjon skaper store problemer når Ap, SV og Rødt skal utforme sin felles plattform og framtidige planer for Tromsø kommune.

Røymo har derfor skrevet brev til avtroppende byrådsleder Øyvind Hilmarsen. Her henviser hun til at byrådet i Oslo nå stiller sin administrasjon til rådighet for de nye makthaverne for en full gjennomgang av status. Også ved regjeringsskifter skal påtroppende regjering ha oversikt både for å kunne starte planlegging, og for å sikre et riktig forhandlingsgrunnlag.

Enorm underdekning

- Det tok litt lang tid, men nå har vi kommet til en felles forståelse. Derfor innhenter vi nå informasjon slik at vi kan legge et grunnlag som vår kommende plattform kan baseres på, sier Røymo.

Hun innser allerede at det blir en utfordrende øvelse. Nye store investeringer - som har bred politisk støtte - bidrar til økte utgifter for kommunen.

- Vi får en veldig krevende økonomisk situasjon, for det kan nå se ut til at vi får en underdekning på driften på 200 millioner kroner årlig framover. Det betyr at situasjonen er svært alvorlig, uttaler Røymo.

De økte kostnadene vil blant annet komme fra økte lånekostnader og driftsutgifter for nye prosjekter som Otium, helsehus, idrettshall på Storelva og badeland. Disse investeringene har også Ap støttet.

Kutter konsulenter

Det avtroppende byrådet har tidligere varslet en bedring i de økonomiske prognosene. Nå ligger kommunen an til å gå med 38 millioner kroner i minus på driften for 2015, mens utsiktene tidligere i år var et omtrent dobbelt så stort underskudd.

Røymo har foreløpig ingen helt klar strategi for hvordan kostnadene skal kuttes framover.

- Vi må ta noen grep. For eksempel vil vi bruke færre konsulenter, og vi vil ikke bruke penger på kostbare privatiseringsprosesser. I stedet må vi sørge for gode tjenester og flere faste stillinger.

- Hva med økt eiendomsskatt?

- Vi kommer ikke til å si noe om hva vi blir enige om før vi er klare med en felles plattform.

Ap, Rødt og SV har satt 1. oktober som deadline for forhandlingene.

Nordlys prøvde å få tak i Øyvind Hilmarsen onsdag uten å lykkes.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken