Kan komme til å kaste kortene

AVGJØRELSE: Eskild Johansen har fortsatt trua på at Ap kan havne i posisjon i Karlsøy. Onsdagens møte med mulige samarbeidspartnere blir avgjørende.

AVGJØRELSE: Eskild Johansen har fortsatt trua på at Ap kan havne i posisjon i Karlsøy. Onsdagens møte med mulige samarbeidspartnere blir avgjørende.

Artikkelen er over 5 år gammel

Ap har invitert til skjebnemøte om styringa i Karlsøy.

DEL

Hvem blir ordfører, og hvilke partier skal overta makta i Karlsøy? Det er ennå helt uvisst ei drøy uke etter valget. Men onsdag ettermiddag møtes flere partier til samtale om framtida for øykommunen i Troms.

- Vi har invitert SV, Sp og Høyre til et forhandlingsmøte for å se om det er mulig å få til et flertall, sier ordførerkandidat for Ap, Eskild Johansen.

Utfordrende valgresultat

Valgresultatet har skapt en utfordrende situasjon for samtlige partier i Karlsøy. Ap gikk kraftig tilbake, mistet to mandater, og har nå fire representanter i det nye kommunestyret. Det samme har Frp, som i denne perioden har samarbeidet med Felleslista for Ringvassøy, Reinøy og Rebbenesøy. Felleslista øker nå fra to til tre mandater.

Sp endte med tre mandater i Karlsøy, SV økte fra ett til to, og Høyre har ett mandat. Flertall i kommunestyret krever ni mandater, og dermed kreves brede samarbeid for å stable et styringsdyktig alternativ på beina.

SV sier nei

Men Aps invitasjon blir avvist av SV. Partiet vil ikke bli med i det samarbeidet Ap har skissert.

- Vi har hatt et medlemsmøte som har vurdert to ulike konstellasjoner - Sp, Ap og SV - eller Ap, Felleslista og SV. Ved voteringen ble det klart at flertallet ville gå videre med Felleslista og Ap. Vi mener dette vil gi et godt, rødt alternativ som vil bringe Karlsøy i riktig retning, sier leder av SVs forhandlingsutvalg, Jon Pedersen.

Han understreker at denne løsningen fortsatt er mulig.

- Ja, tilbudet står ved lag.

- Som å samarbeide med Frp

For Ap er dette likevel ikke aktuelt.

- For oss er det ikke naturlig å samarbeide med Felleslista. De har ikke stemt for en rød politikk denne perioden. De har vedtatt kutt i skolen, og sagt nei til å ta imot flyktninger, og de har stått for en sterk sentralisering. For oss vil det være som å samarbeide med Frp, mener Johansen.

Han ser likevel fram til onsdagens møte, og tror det vil bli avgjørende.

- Vi har ikke gitt opp, og vi vil se om det er mulig å finne fram til et samarbeid. Ser vi at det ikke er mulig, vil vi kaste kortene. Da vil vi gå i opposisjon.

- Gammelt grums

Mona Pedersen er ordførerkandidat for Felleslista. Denne perioden har de samarbeidet med Frp, og hun bekrefter at de nå også har et godt forhold til SV. Samtidig skjønner hun ikke helt hvorfor Ap har satt foten ned for et samarbeid.

- Felleslista brøt jo i sin tid ut fra Ap, men det er mange år siden. Likevel ser det ut til at de har et prinsippvedtak mot å samarbeide med oss. Vi sonderer med flere, og ønsker det beste for Karlsøy. Vi tror det er mulig hvis man legger gammelt grums til side.

- Er dere villig til å samarbeide med Ap?

- Det må jeg avklare med min gruppe.

Stort flertall

Frp beholdt sine fire mandater i kommunestyret, og ordførerkandidat Frank Harry Pettersen sier de er klare til å inngå samarbeid med flere partier i Karlsøy.

- Ja, vi sonderer terrenget, og vi ønsker et styringsdyktig flertall, sier Pettersen.

Han mener muligheten er til stede for et samarbeid mellom Frp, Felleslista, Sp og Høyre, dersom onsdagens møte mellom Ap, Sp og Høyre ikke fører fram.

- Jeg har ikke noen tro på at de får noe flertall bak seg. Vi har samarbeidet godt med Felleslista. Får vi med oss Sp og Høyre, vil vi ha et stort flertall.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken