Budsjettlekkasje: Regjeringen drysser millioner over Svalbard-samfunnet

I NY-ÅLESUND: Stortingsrepresentant Kent Gudmundsen (H) var i Ny-Ålesund onsdag.

I NY-ÅLESUND: Stortingsrepresentant Kent Gudmundsen (H) var i Ny-Ålesund onsdag. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Regjeringen har i revidert statsbudsjett bevilget 12 millioner kroner ekstra til forskningsmiljøet i Ny-Ålesund.

Det vesle lokalsamfunnet er i dag et hovedsenter for norsk forskning på Svalbard, og administrasjons- og servicebygget er møteplassen for forskerne som oppholder seg i bosettingen.

- Forskermiljøet i Ny-Ålesund er verdensledende. Bygningsmassen har begynt å skrante, og da er det flott å kunne bidra til bedre rammer rundt forskningsmiljøet, sier stortingsrepresentant Kent Gudmundsen (H).

Skadet av klimaendringer

Han kom tilbake fra en reise til Ny-Ålesund onsdag.

- Etter nedgangen i kullindustrien trenger Svalbard-samfunnet flere bein å stå på. Forskning er et slikt ekstra bein, og regjeringen viser nå at vi bidrar til å styrke denne satsingen, sier Gudmundsen.

Også Stortingsrepresentant Øyvind Korsberg (Frp) er fornøyd.

Han viser til at regjeringen i Svalbardmeldingen signaliserte at det norske vertskapet i Ny-Ålesund skulle styrkes, med mer deling og felles bruk av bygg og forskningsinfrastruktur.

NORDLIGST: Ny-Ålesund er verdens nordligste bosetting.

NORDLIGST: Ny-Ålesund er verdens nordligste bosetting. Foto:

- Det aktuelle bygget er fra 1957, det har store skader og er i ferd med å skli fra hverandre. Årsaken er klimaendringene og en rask opptining av permafrosten. Dersom det ikke gjøres noe, vil ikke bygge være trygt å oppholde seg i lenger. Derfor er jeg fornøyd med at regjeringen prioriterer den aktiviteten som er i Ny-Ålesund i dag og fremover, sier Korsberg.

Også penger til nybygg

Når administrasjons- og servicebygget er rustet opp og renovert, vil det inneholde ny messe, spisesal og fellesarealer for ansatte og forskere.

Tidligere har regjeringen over årets statsbudsjett bevilget 20,5 millioner kroner til et nytt forskningsbygg i Ny-Ålesund.

- Samlet viser den styrkede innsatsen i Ny-Ålesund at regjeringen leverer i tråd med Svalbardmeldingen, sier Frp-politikeren.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken