Gå til sidens hovedinnhold

I morgen avgjør Stortinget fylkeskampen. Sandra krever nei til partipisk

Artikkelen er over 2 år gammel

Sandra Borch tror Stortinget sier nei til tvangssammenslåing av Troms og Finnmark dersom partiene lar sine representanter stemme etter egen overbevisning.

I morgen skal Stortinget igjen vurdere sammenslåingen av Troms og Finnmark. Sp har foreslått at sammenslåingen reverseres på bakgrunn av den store motstanden som har preget særlig Finnmark.

Før avstemmingen ber stortingsrepresentant Sandra Borch (Sp) om at alle partienes representanter blir fristilt.

Får støtte

- For å vise respekt for demokratiet og den motstanden de nordnorske fylkene har vist i denne saken, mener jeg partiene bør fristilles i voteringen i morgen, sier Borch.

Hun er forslagsstiller når saken kommer opp i Stortinget torsdag. På forhånd er det klart at forslaget får støtte fra Ap og SV.

- I tillegg kommer Rødt og mest sannsynlig MDG. Da er det ikke mange stemmer som mangler, sier Borch til Nordlys.

Partipisk

Normalt sett stemmer imidlertid alle partigrupper samlet i de fleste saker som er til votering. Bare i utpregede verdisaker har det vært åpning for å droppe partipisk. Borch tror Stortinget kan si si nei til tvangssammenslåing av Troms og Finnmark dersom partiene lar sine representanter stemme fritt.

- Jeg vet at flere representanter er skeptisk fordi dette er så omfattende.

- Men tilhengerne av sammenslåing viser til at Stortinget allerede har vedtatt det?

- Troms og Finnmark er i en spesiell situasjon. Ingen av fylkene har vært hørt i prosessen, og saken har ikke vært utreda. Begge fylkestingene har også uttrykt sin skepsis. Derfor mener jeg det er grunnlag for å vurdere saken på nytt.

Borch mener hele fusjonen er et resultat av en hestehandel der Venstre ønsket fylkessammenslåing mens Høyre og Frp fikk gjennomslag for kommunesammenslåing.

Regjeringa tar grep

Om flertallet torsdag avviser å reversere sammenslåingen, er alle muligheter i Stortinget prøvd.

Men så spørs det jo hva fylkestingene i Troms og Finnmark gjør i desembermøtet, sier Borch.

Ledelsen i Finnmark fylkeskommune vurderer nå om de skal gå til søksmål mot staten. Fylkeskommunens advokat mener det er rettslig grunnlag for å stanse fusjonen, og mener vedtaket om sammenslåing er ugyldig, fortalte NRK i går. 

Finnmark fylkeskommune har fortsatt ikke oppnevnt medlemmer til fellesnemnda for sammenslåing. Samtidig har kommunal- og regionalminister Monica Mæland (H) innkalt til et møte for nemnda i Tromsø 17. desember.

- Invitasjonen er sendt, og det vil jo være en enkeltvurdering om alle møter, sier fylkesordfører i Troms, Knut Werner Hansen (Ap).

Mæland har også varslet forslag om lovendring i januar neste år slik at regjeringa selv kan oppnevne et valgstyre til et tvangssammenslått Troms og Finnmark fylke.

Kommentarer til denne saken