Gå til sidens hovedinnhold

Må løse politiske puslespill. Hun overtar toppjobb for partiet

Artikkelen er over 2 år gammel

Gunhild Johansen stepper inn i formannskapet når Ingrid Marie Kielland fratrer. Det utløser nye dominoeffekter.

For abonnenter

Utvelgelsen av politikere som skal sitte i det viktige formannskapet i Tromsø er ikke alltid en enkel prosess. Som regel er utvalget klart kort tid etter valget hvert fjerde år, og så skjer det ingen endringer før neste valg sender nye politikere - og kanskje et helt nytt politisk flertall - til postene.

Men nå blir det «stol-lek» for formannskapet i Tromsø etter at SVs Ingrid Marie Kielland tidligere i sommer varslet at hun ville søke om å fratre. Hun har i dag partiets eneste plass i formannskapet, og må erstattes når og om kommunestyret godkjenner søknaden i slutten av  august.

Kjønnsfordeling

SV har ennå ikke formelt tatt stilling til hvem som nå får toppjobben, men alt tyder på at gruppemøtet mandag vil gi oppdraget til partiveteran Gunhild Johansen.Ingrid Marie Kielland tar sikte på å fortsette i SVs gruppe i kommunestyret.

Les også

SV-topp vil trekke seg fra formannskapet i Tromsø

 

- Vi må jo ha en kvinne fra SV, ellers vil det være i strid med likestillingsloven, forklarer Johansen.

Hvert kjønn skal nemlig være representert med minst 40 prosent i formannskapet, og dersom SV stilte med en mann ville det bare vært tre kvinner igjen i utvalget med totalt ni medlemmer.

Dominoeffekt

Men når Johansen går inn i dette ledende utvalget, utløser det en domino-effekt i det øvrige lokalpolitiske landskapet. Partiet må nemlig finne en erstatter som kan overta ledelsen av helse- og velferdskomiteen ettersom kommunestyret har bestemt at komitéledere ikke skal sitte i formannskapet blant annet på grunn av arbeidsbelastningen.

- Det vil bli tungt å slutte, for dette er det mest spennende vervet jeg har hatt selv om det også er kjempekrevende og utfordrende, sier Johansen.

Sannsynlig arvtaker for Gunhild Johansen som komitéleder blir Pål Julius Skogholt.

- I utgangspunktet har jeg jo mest lyst til å fortsette som nestleder i byutviklingskomiteen for å se pågående saker avsluttet. Men samtidig har vi jo oppgaver å fylle, og hvis det blir meg må vi flytte på postene.

Ordførerkandidat

Skogholt har også varslet at han kan tenke seg topprollen som ordførerkandidat for SV ved valget neste høst. Ingrid Marie Kielland, som var partiets toppkandidat sist, tar ikke gjenvalg. Men det gjør Gunhild Johansen.

- Nominasjonskomiteen har spurt, og jeg har svart at jeg stiller men ikke på førsteplass. Så gjenstår det å se om jeg blir nummer to eller 39.

SVs nominasjonsmøte skal i slutten av november spikre partiets endelige liste til valget.

Kommentarer til denne saken