Gå til sidens hovedinnhold

Stortinget avslår reversering av fylkessammenslåingen: - Det er fælt å si det, men dette er en historisk feil

Artikkelen er over 2 år gammel

Vedtaket om sammenslåing av Troms og Finnmark - og de andre fylkesfusjonene - blir ikke omgjort. Det er resultatet etter at Stortinget torsdag ettermiddag tok stilling til flere forslag fra opposisjonen om å reversere sammenslåingene som skal gjelde fra 1. januar 2020.

Med 53 mot 50 stemmer ble Senterpartiets forslag om å reversere fylkessammenslåingen mellom Troms og Finnmark.

- Det er fælt å si det, men dette er en historisk feil, og dere fortsetter å gjøre feil, sa Aps stortingsrepresentant, Inga Lill Olsen fra Finnmark.

- Ikke lovlig

Flere representanter fra opposisjonen uttalte i debatten at vedtaket om sammenslåing av Troms og Finnmark ikke er lovlig. Torgeir Knag Fylkesnes (SV) viste for eksempel til uttalelser fra professor i rettsvitenskap, Eivind Smith.

- Regjeringa har ikke utredet saken, og fylkestingene har ikke blitt hørt. De anklagede har heller ikke kommet med et eneste motargument. Partiene som står bak dette klarer ikke komme med argumenter for hvorfor dette er et lovlig vedtak. Det er eksepsjonelt, og folk bør merke seg hvilken bruk av makt dette er, sa Fylkesnes.

Sandra Borch (Sp) var enig, og sammenlignet prosessen med en rettssak.

- Hvordan hadde det vært om en domstol avsa dom uten å ha sett eller hørt bevisene. Reformen til regjeringa er så langt unna en tillitsreform som man kan komme, sa hun.  

Rein omkamp

Forslagene om å omgjøre sammenslåingen ble av flere representanter for regjeringspartiene karakterisert som rein omkamp til tross for at ingenting hadde endret seg.

- Det er uheldig å legge opp til en årlig omkamp om vedtak i Stortinget. Omkamp fører til at splittelsen mellom folk i Finnmark blir verre. Uttalelser om at noen svikter Finnmark blir slengt ut i hytt og pine, sa Marianne Haukland (H), som var den eneste av regjeringspartienes representanter i Troms og Finnmark som tok ordet om saken i salen.

Runar Sjåstad (Ap) mente det var helt nødvendig å ta opp saken på nytt.

- Hvis noen mener dette er omkamp for omkampens skyld, så har man ikke skjønt - og da har man ikke respekt for - det folkelige engasjementet, mente han.

Nye oppgaver

Flertallet i salen ville likevel ikke omgjøre tidligere vedtak. Kommunalminister Monica Mæland (H) forsvarte sammenslåingen.

- Fylkeskommunene kan nå samle sin kapasitet og sine ressurser. Seinere skal Stortinget ta stilling til hvilke oppgaver fylkene skal ha. En ny inndeling er en nødvendig forutsetning for å overføre flere oppgaver, sa Mæland.

Kommentarer til denne saken