Tirsdag ettermiddag kom meldingen om at Venstre har brutt forhandlingene om neste års statsbudsjett med regjeringspartiene Høyre og Frp.

Partiets stortingsgruppe har vurdert situasjonen, og viser til at rejeringspartiene ikke har vært villige til å forhandle om viktige deler av statsbudsjettet.

Grønt skifte

- Spesielt om tiltak for å redusere Norges klimagassutslipp i tråd med våre forpliktelser i Parisavtalen, skriver Venstre i en pressemelding.

Kommunestyrerepresentant for Venstre i Tromsø, Jonas Stein, mener partiet gjorde rett i å bryte forhandlingene.

- Det var helt riktig. Vi var kommet i en situasjon der det ikke var noen vits i å fortsette. Vi er nødt til å få på plass mer for klima og miljø, og det er helt avgjørende at vi får til et grønt skifte. Når Frp ikke har noe å forhandle om, da er det ikke noe å hente. Regjeringspartiene viser ikke akkurat at de er i mindretall, sier Stein.

Også Venstres fylkesleder i Troms støtter bruddet.

- Ja, jeg støtter stortingsgruppas vurdering av at det ikke har vært tilstrekkelig bevegelse for å få til et grønt skifte, sier Irene Dahl.

- En viss forståelse

Nå er det bare KrF som kan berge regjeringas budsjettforslag. Følger KrF etter Venstre, kan det gå mot regjeringskrise. Partiets stortingsgruppe skal bestemme seg i morgen, men lokale ledere skjønner hvorfor Venstre brøt.

- Vi er jo litt provosert over hvordan de har opptrådt i forhandlingene. Man kan ikke stille ultimatum på ting man allerede har lovet tidligere. Dette er en situasjon som regjeringspartiene er ansvarlig for, sier leder i Troms KrF, Jon Christian Anker.

- Har du forståelse for at Venstre brøt forhandlingene?

- Jeg har en viss forståelse for det. Venstre og KrF har virkelig gjort en innsats for å få til noe i forhandlingene.

Anker er fortsatt usikker på om KrF bør følge Venstres eksempel.