- Dette er vår sjanse til å berge kommunen fra å bli slått sammen

MULIG SAMARBEID: Aps Eskild Johansen håper på et samarbeid med Svein-Egil Haugen og SV. Sammen med Sp kan de få flertall i Karlsøy kommune. Her er de to under Karlsøyfestivalen tidligere i år.

MULIG SAMARBEID: Aps Eskild Johansen håper på et samarbeid med Svein-Egil Haugen og SV. Sammen med Sp kan de få flertall i Karlsøy kommune. Her er de to under Karlsøyfestivalen tidligere i år. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Ap og Sp tilbyr SV varaordføreren i et politisk samarbeid i Karlsøy.

DEL

Ennå er det usikkert hvem som skal styre Karlsøy kommune de neste fire årene. Kommunevalget ga flere muligheter for hestehandling, der Ap og Frp fikk like mange mandater i kommunestyret. De siste dagene har derfor flere partier vært på frierfot hos hverandre med mål om å oppnå et styringsdyktig flertall på minst ni mandater.

Tidligere denne uka forsøkte Ap å få til et samarbeid med SV, Sp og Høyre. Men først takket SV nei, og nå har også Høyre avvist invitasjonen. I stedet framstår nå Høyre, Frp og Felleslista for Ringvassøy, Reinøy og Rebbenesøy som et klart politisk alternativ. De har nå åtte mandater bak seg.

Les også: Kan komme til å kaste kortene

Fiskebruk

Aps Eskild Johansen har likevel ikke gitt opp kampen om å bli ordfører. Ap og Sp vil nå gi varaordførerposisjonen til SV dersom partiet inngår et samarbeid med dem. Det til tross for at Sp har tre mandater, og SV bare to i kommunestyret.

- Ja, vi tilbyr SV varaordføreren og et godt politisk samarbeid, så nå er det opp til SV om de ønsker et slikt samarbeid, sier Aps ordførerkandidat Eskild Johansen.

Han anser dette utspillet som siste mulighet for Ap til å komme i posisjon i Karlsøy.

- Sier SV nei, så begynner jeg å jobbe på fiskebruket i Kvaløyvågen etter TV-aksjonen, sier Johansen, som er fylkesleder for den nasjonale innsamlingsaksjonen.

- Naturlig å samarbeide

Svein-Egil Haugen, som i valget ble krysset opp til førsteplass på SVs liste, synes Ap og Sps tilbud er svært interessant.

- Vi har vært i et ok samarbeid fram til nå, og for meg virker det naturlig å samarbeide særlig når de er så rause at de tilbyr oss varaordføreren.

SV skal ha et medlemsmøte over helga der de vil avgjøre om de tar imot invitasjonen. Haugen sier det i praksis er SV som nå avgjør om Karlsøy skal styres med Ap i spissen, eller med Frp.

- Det er faktisk vi som avgjør hvilken vei det skal gå. SV har også tidligere sagt at vi ikke skal gå inn i en konstellasjon med Frp, så det ville være pussig om det skjedde nå.

Frp inviterer

Men i Frp er håpet levende om å få SV med på deres lag. Frps ordførerkandidat Frank Harry Pettersen sier de har invitert til et møte mandag mellom Frp, Felleslista, Høyre, SV og Sp.

- Men jeg har ikke fått svar fra alle, sier Pettersen.

- Det er kanskje noen som synes det høres merkelig ut med et samarbeid mellom Frp og SV?

- Ja, men i kommunepolitikken er grensene ofte flyktige. Vi er faktisk ganske nære hverandre når det gjelder helse og omsorg, sier Pettersen, som har tro på at de vil oppnå flertall.

- Ja, SV har jo et vedtak på at de ikke skulle gå i samarbeid med Ap.

Kommunesammenslåing

Eskild Johansen mener Ap er langt nærmere SV politisk. Han viser for eksempel til arbeidet med kystsoneplanen.

- Vi er også enige om å ta imot flere flyktninger til Karlsøy. Får vi med oss bygdene på dette, kan vi virkelig stille opp og ta vår del av ansvaret.

I tillegg mener han samarbeidet mellom Ap, Sp og SV er svært viktig å få i stand, særlig med tanke på den pågående kommunereformen. Neste sommer er fristen for kommunene til å ta stilling til om de vil slå seg sammen med andre kommuner. For Karlsøys del er alternativet å bli en del av en ny storkommune sammen med Tromsø, Balsfjord, Storfjord og Lyngen. Denne storkommunen kan bli en realitet i 2018.

- Perioden vi nå går inn i, kan bli den siste for Karlsøy kommune. Det er noe symbolsk over det, og da håper jeg vi får til et nytt samarbeid i Karlsøy. Det var jo her en viktig del av arbeiderbevegelsen ble etablert, samtidig er jo Karlsøya et viktig symbol også for de verdiene som lå til grunn for etableringen av SV. Får vi til dette samarbeidet nå, så har vi en sjanse til å berge kommunen fra å bli slått sammen, sier Johansen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken