Herman fortsetter som ordfører i Tromsø

Artikkelen er over 14 år gammel

Herman Kristoffersen fortsetter som tromsøordfører. Arbeiderpartiet oppnådde 28,7 prosent av stemmene ved kommunevalget i Tromsø. SV fikk 22,1 prosent, og de to partiene har dermed rent flertall i det nye kommunestyret.

DEL

– Jeg er takknemlig for at folk har gått mann av huse og stemt på oss. Valgresultatet er bedre enn alle meningsmålingene – og vi har faktisk gjort ett av de beste valgene våre på 20 år, konstaterer en glad Herman Kristoffersen.

Både i Hamna, Tromsdalen og Tomasjord oppnådde Arbeiderpartiet over 30 prosent av stemmene.

Brakvalg

SVerne hadde håpet på å slå storebror Ap, men ble ikke størst i Tromsø.

– Vi har uansett gjort et brakvalg, konstaterer ordførerkandidat Pia Svensgaard.

– Det viktigste er å sikre et rødt flertall i kommunestyret. Jeg har hele tiden visst at det skal mye til for å slå Ap, og det er ingen stor overraskelse at de er større enn oss, sier Pia Svensgaard.

Ved forrige valg fikk SV 12,1 prosent i Tromsø.

– Derfor må vi være svært fornøyd med resultatet i år. Vi har gjort et brakvalg. Økningen er formidabel, mener Svensgaard.

– Nå blir vi en mye tyngre og sterkere kraft i kommunestyret. SVs politikk vil bli tydeligere. Tidligere er det Ap som har kjørt hovedløpet, sier Jens Revold.

Han gleder seg til å ta fatt på en ny periode med lokalpolitikk.

– Det er gøy å få mer makt. Velgerne vil merke at vi vises mer. Både i næringspolitikk og miljøpolitikk, sier Revold.

Skuffet Blomseth

Fremskrittspartiet havnet på 18,5 prosent, og ordførerkandidat Jan Blomseth måtte innse at slaget om makten i Tromsø er tapt.

– Det er klart jeg er litt skuffet, sier Jan Blomseth. Han legger ikke skjul på at ordførerambisjonene har vært til stede de siste ukene.

– Men når Høyre gjør det så dårlig, nytter det ikke, sier han.

Og forklaringen er, ifølge Blomseth, at Høyre i motsetning til Frp, har markert seg dårlig i kommunestyret den siste perioden.

– Vi har jo til tider vært det eneste opposisjonspartiet i kommunestyret, og det har nok velgerne lagt merke til, sier Blomseth.

Skylder på egne

En skuffet Anna Amdal Fyhn peker på Høyres politikk i regjering som mulig forklaring på et veldig dårlig valg. Partiet oppnådde 12,5 prosent av stemmene i Tromsø.

– Hvilke saker tenker du på?

– For eksempel nedbyggingen av Olavsvern. Heller ikke bortfallet av den differensierte arbeidsgiveravgiften tror jeg har slått positivt ut for Høyre i nord, sier Amdal Fyhn.

Midt oppe i den formidable nedturen for partiet, finner Høyre en viss tr øst i at Ap og ordfører Herman Kristoffersen går kraftig tilbake fra jubelvalget i 1999.

– Men dette var veldig dårlig for Høyre, slutter en skuffet Anna Amdal Fyhn.

Tallene for de øvrige partiene ved valget i Tromsø ble:

RV: 2,5
Sp: 2,7
KrF: 3,7
V: 3,3
Kystpartiet: 1,8
Foreldrelista: 3,2
Solidaritet: 0,8

Dette gir følgende mandatfordeling i kommunestyret: Ap 13, SV 10, FrP 8, Høyre 5, KrF 2, Sp 1, RV 1, Venstre 1, Kystpartiet 1 og Foreldrelista 1. Solidaritet ramler ut av kommunestyret.

Artikkeltags