Gå til sidens hovedinnhold

Raser mot ny avgift: – Hva blir det neste?

Artikkelen er over 3 år gammel

Samtlige brus- og drikkevareprodusenter legger folkehelsesamarbeidet på is etter at regjeringen økte avgiftene på brus og vann med smak med over 40 prosent

Nettavsien: – Norske brus- og vannprodusenter har lagt ned svært mye arbeid og store ressurser for å få plass en forpliktende avtale med helseministeren, men er nå svært usikre på hvilken verdi denne avtalen har, skriver Styret i Bryggeri- og drikkevareforeningen i en pressemelding fredag.

Folkehelsesamarbeidet er et målrettet arbeid for å redusere sukkerinntaket i drikke. Drikkevareprodusentene oppfatter regjeringens økning i avgifter på brus med og uten sukker, samt vann med smak som et avtalebrudd. Avgiftene for disse varene øker med over 40 prosent, skriver de i meldingen.

– Hva blir det neste? Det er liten tillit igjen, og en avtale uten tillit har liten verdi, skriver de og melder at de legger samarbeidet på is.

Dagligvarehandelen er skuffet

Regjeringspartiene, KrF og Venstre finansierer noen av satsingene i statsbudsjettet for neste år med å øke avgiftene på sjokolade, sukkervarer, brus og annen alkoholfri drikke. I alt skuffes nærmere to milliarder kroner inn til statskassa gjennom dette grepet.

Virke Dagligvare er også skuffet over avgiftshoppet, men i motsetning til Drikkevareprodusentene vil de fortsette folkehelsesamarbeidet.

– Dagligvarehandelen er også svært skuffet over at avgiftene er økt så betydelig. Vi mener imidlertid at arbeidet med folkehelse er så viktig at vi på tross at dette velger å fortsette å bidra inn i intensjonsavtalen, skriver direktør Ingvill Størksen i Virke Dagligvare i en melding til NTB og påpeker:

– Sukkerforbruket fra brus er redusert med 18 prosent de siste fem årene. Avgiftsøkninger på mellom 40 til 80 prosent er en dårlig takk.

Bekymret for økt grensehandel

Flere har tatt til orde for at regjeringens nye avgiftsregime vil føre til økt grensehandel. Torsdag kalte forbundsleder Jan Egil Pedersen i LO-forbundet Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund økningen for en hån mot norsk mat- og drikkevareindustri. Pedersen fortalte at han ikke var i tvil om at tiltaket ville føre til økt grensehandel.

– Jeg registrerer at regjeringen sier at budsjettet vil styrke norske arbeidsplasser, men dette vil jo ha motsatt effekt, sa han til NTB torsdag.

Kommentarer til denne saken