Støre: Historisk feil å tvinge Finnmark og Troms sammen

Jonas Gahr Støre fotografert ved en tidligere anledning.

Jonas Gahr Støre fotografert ved en tidligere anledning. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Regjeringen begår en historisk feil hvis den fortsetter tvangssammenslåingen av Troms og Finnmark, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre.

DEL

– Regjeringen høster som den har sådd. Den har lagt opp til en prosess der de ikke har lyttet til folk, og nå har de fått en motstand fra Finnmark som jeg mener er svært uheldig, sier Støre.

Støre understreker at han heier på de kommunene og fylkeskommunene som ønsker å slå seg sammen, men mener det er dyp uklokskap å bruke tvang.

– Dette er en historisk feil som jeg mener er alvorlig for Norge, sier Støre

Og viser til at dette skjer i en del av landet som av mange årsaker, både innenrikspolitiske men også utenrikspolitiske, burde ha en annen grad av ro enn de får ved en tvangssammenslåing.

Stor lokal motstand

I folkeavstemningen om sammenslåing av de to nordligste fylkene 14. mai stemte hele 87 prosent av finnmarkingene nei. Regjeringen har likevel sagt at sammenslåingen skal gå sin gang.

Torsdag skal fylkestinget i Finnmark velge medlemmer til fellesnemnda som skal gjennomføre sammenslåingen med Troms, men det blir sannsynligvis flertall for ikke å utnevne medlemmer til nemnda.

Kommunalminister Monica Mæland (H) har innkalt fellesnemnda til et møte allerede den påfølgende dagen. Men der vil det altså ikke møte noen fra Finnmark.

Fylkesordføreren i Finnmark, Ragnhild Vassvik (Ap), reagerte skarpt da kommunalministeren i forrige uke skrev et brev til finnmarkingene der hun gjorde det klart at departementet akter å sørge for en styringsdyktig fellesnemnd uansett hva fylkestinget i Finnmark foretar seg.

– Jeg tolker dette som et mer eller mindre desperat forsøk fra Mæland og regjeringen på å tre tvangssammenslåingen over hodet på finnmarkingene, lød hennes umiddelbare kommentar.

Omkamp på Stortinget

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum har overfor NTB tidligere slått fast at Sp kommer til å ta kampen mot tvangssammenslåing videre i Stortinget, selv om stortingsflertallet to ganger har stemt fram regionreformen.

Til høsten fremmer Sp et nytt forslag med krav om at resultatet av folkeavstemningen respekteres, og at prosessen med å slå sammen Finnmark og Troms derfor må stanses.

Artikkeltags