Kampflyregningen har steget med 16 milliarder kroner

Ørland i Trøndelag er hovedbasen og skal fra 2025 være hjemmebasen for 45 kampfly. Mens det på Evenes skal være utplassert tre kampfly til NATOs hurtigreaksjonsstyrke, en såkalt QRA-base. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Ørland i Trøndelag er hovedbasen og skal fra 2025 være hjemmebasen for 45 kampfly. Mens det på Evenes skal være utplassert tre kampfly til NATOs hurtigreaksjonsstyrke, en såkalt QRA-base. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Kampflyutgiftene knyttet til Norges F-35-investering har økt med 16 milliarder til en total sum på 97 milliarder, ifølge Bergens Tidende. De rødgrønne reagerer.

Totalregningen for kampflyinvesteringen ligger rundt 16 milliarder kroner mer enn regnestykket i 2012, ifølge avisens beregninger.

I årets statsbudsjett har Forsvarsdepartementet fjernet et ord om styringsmålet som var til stede senest i fjorårets budsjett, nemlig at målet skal «fastholdes». Programdirektør i Forsvarsdepartementet, generalmajor Morten Klever, erkjenner overfor Bergens Tidende at sannsynligheten er lavere for å nå styringsmålet satt i 2012, men understreker at det ikke betyr at styringsmålet er lagt til side.

Les mer: To F-16 jagerfly måtte rykke ut fra Bodø i natt: – Vi observerte to russiske bombefly

Aps forsvarspolitiker Martin Kolberg reagerer på at regjeringen sitter med kunnskap om at styringsmålet muligens ikke kan nås, uten at Stortinget har blitt orientert. Han får støtte av andre rødgrønne politikere. Sps forsvarspolitiske talsperson, Liv Signe Navarsete, sier saken er urovekkende.

– Nå må vi trekke i nødbremsen og stoppe bestillingen av de siste flyene, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Forsvaret bestrider imidlertid deler av BTs framstilling. De framholder blant annet at rundt 2,7 milliarder kroner som skal brukes på å oppgradere bygningsmassene på Ørland og Evenes, ikke er direkte relatert til kampflyanskaffelsen, men er kostnader som følger av Ørlands eksistens som flyplass.

På vei mot et endelig farvel 

Artikkeltags