Erna i blogg fire dager før rystende funn i asylmottak: - Jeg er imponert

BESØKTE LEIREN: Statsminister Erna Solberg var svært fornøyd etter besøket ved Vestleiren i Sør-Varanger i november i fjor. Rett etterpå ble det avdekket uforsvarlige forhold for barna i leiren.

BESØKTE LEIREN: Statsminister Erna Solberg var svært fornøyd etter besøket ved Vestleiren i Sør-Varanger i november i fjor. Rett etterpå ble det avdekket uforsvarlige forhold for barna i leiren. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Opposisjonen forlanger svar etter sjokkrapport.

DEL

Alvorlig sykt barn og gravide plassert på kaldt bomberom. Slett oppfølging av funksjonshemmede barn i svært dårlig forfatning. Store barnefamilier innkvartert på ett rom uten varmmat.

Dette er blant de rystende funnene statens egen barnevernsetat Bufetat rapporterte om etter en befaring i Vestleiren utenfor Kirkenes 20. og 21. november i fjor. Nordlys har nylig skrevet om funnene som først nå er blitt kjent.

Les også: Rystende rapport: Fant høygravid kvinne og barn med vannhode i kaldt bomberom  

- Hederlig innsats

Bare fire dager før ble Vestleiren gjestet av statsminister Erna Solberg (H). Hun har ifølge nettstedet Radikal Portal beskrevet besøket i sin egen blogg, og det er åpenbart at statsministeren ikke har hatt det samme rystende inntrykket som Bufetat.

I innlegget som har fått tittelen "En hederlig innsats i en krevende situasjon", skriver Solberg blant annet følgende:

- I går kveld fikk jeg se hvor godt også det nye ankomstsenteret fungerer, selv etter bare noen få dagers drift. Å få Vestleiren opp og gå har vært et viktig tiltak. Her gjør mange en god og viktig jobb. Jeg sa det i går, og jeg sier det gjerne igjen: De fortjener all mulig ros.

FORNØYD: Statsminister Erna Solberg møtte flere asylsøkere da hun besøkte Vestleiren.

FORNØYD: Statsminister Erna Solberg møtte flere asylsøkere da hun besøkte Vestleiren. Foto:

Statsministeren gir uttrykk for at hun er svært fornøyd med mottaket av de mange asylsøkerne som da kom over grensen.

- Jeg vil først som sist poengtere: Jeg er imponert. Jeg er imponert over hvordan alle berørte etater, helsevesen, privatpersoner, næringsliv og frivillige håndterer utfordringene landet vårt stor overfor, skriver Solberg.

Krever svar

Beskrivelsene fra Vestleiren vekker nå sterke reaksjoner i det politiske miljøet. Ap-leder Jonas Gahr Støre krever svar fra regjeringen på hvordan de har fulgt opp den tre måneder gamle rapporten fra Bufetat.

- Det gir et sterkt inntrykk å lese om denne rapporten. Det er veldig alvorlige forhold som kommer fram om sårbare barn og familier på flukt som ikke skal behandles på denne måten, sier Støre til Nordlys.

Han er ikke fornøyd med svarene som så langt er kommet blant annet fra Udi, og føler seg slett ikke sikker på at forholdene er rettet opp.

- Vi har fått uklare svar på dette, og vi vil derfor be om at denne saken må følges opp umiddelbart. Hvem kjente til denne rapporten, og hva er gjort for å rette opp i forholdene? spør Støre.

Pr-jippo

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) reagerer på statsministerens blogginlegg etter det som nå er kommet fram i Bufetats rapport.

- Enten er Solberg ført bak lyset da hun var der og da må hun kreve full oppvask, eller så viser det at hun mener det er greit av barn på flukt behandles på denne måten i rike Norge. Var hun i det hele tatt interessert i se virkeligheten for barna, eller var det nok et pr-jippo for å liksom vise handlekraft, uttaler Andersen i en e-post til Nordlys.

Også hun krever klart svar fra Solberg på når regjeringen fikk kjennskap til rapporten, og hva som er gjort for å rette opp i forholdene.

- Da rapporten kom, burde alarmen gått i Regjeringen, hos barneminister og statsminister, sier Andersen.

Store psykiske problemer

Jonas Gahr Støre sier han vil ta opp denne saken med statsministeren når regjeringen tirsdag møter de andre partiene som ble med på asylforliket før jul.  

Han vil også ta opp dagens situasjon i Vestleiren der det er påvist store psykiske problemer særlig blant gruppen asylsøkere som har fått avslag.

Les også: Asylsøker truet med å ta selvmord på rullebanen på flyplassen

- Vi forstår at dette er en krevende situasjon å løse. Men vi forventer at det settes inn tiltak som sikrer disse en forsvarlig behandling, sier Støre.

Statssekretær i Justisdepartementet, Marit Berger Røsland (H), sier det nå foregår et arbeid blant ansvarlige myndigheter for å sikre at forholdene i Vestleiren er tilfredsstillende for beboerne.

- Det er UDI som avgjør hvem som skal plasseres i senteret, og hvilken funksjon senteret har. UDI gjør løpende vurderinger på dette området. Jeg har fått opplyst at de blant annet har tilpasset senteret for at det skal være bedre tilrettelagt for lengre opphold, og bedre tilrettelagt for barn. Barnefamilier og gravide flyttes til andre mottak når dette synes nødvendig, sier Røsland.

Solberg:

Erna Solberg sier at hennes kommentar ga uttrykk for at frivillige og ansatte i Vestleiren gjorde en stor innsats under krevende forhold.

-  Jeg ga ros til de frivillige og myndighetene for å ha fått på plass tilbudet. Mitt besøk til Vestleiren var i en periode med høy tilstrømming der et tilbud ble etablert på kort tid for å ta imot en stor mengde asylsøkere som kom over grensen i nord. Dette var en veldig krevende situasjon og det la vi ikke skjul på. Det ble gjort en betydelig innsats og det mener jeg fortsatt at de som fikk det på plass skal ha ros for.

-  Jeg er glad for at at det foregår et arbeid mellom ansvarlige myndigheter for å følge opp og sikre at forholdene i ankomstsenteret er tilfredsstillende for beboerne. Senteret skal være et innkvarteringstilbud som er nøkternt, men forsvarlig, i likhet med andre asylmottak i Norge.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken