Aldrimer.no: Regjeringen og Ap faser ut Skjold-klassen

FJERNES: KNM «Skjold» under øvelse Flotex 2015. Nå skal disse skipene fases ut innen 2025.

FJERNES: KNM «Skjold» under øvelse Flotex 2015. Nå skal disse skipene fases ut innen 2025. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Skal erstattes av F-35.

DEL

Det er nettstedet Aldrimer.no som onsdag skriver at regjeringspartiene og Arbeiderpartiet har vedtatt å fjerne korvettene i Skjold-klassen. Dette har fått flere fagfolk til å reagere kraftig. De mener dette vil svekke Norges forsvarsevne langs kysten.

– En av de viktigste styrkene til det norske Sjøforsvaret er det å ha folk som kjenner norske farvann inn og ut, som har seilt opp og ned i fjordene i tiår etter tiår. Med et pennestrøk fjerner man dette. En vanvittig beslutning, sier Ståle Ulriksen, forsker ved Sjøkrigsskolen og NUPI, til Aldrimer.no.

Tre hovedgrunner

Han fortsetter kritikken og sier at kysten vil være mer eller mindre strippet uten Skjold-klassens ildkraft. Ulriksen mener det er verre nå enn under den kalde krigen.

– Nå er vi snart der at det er mulig å bare spasere inn og ta det man vil ha, sier han til Aldrimer.no.

Det oppgis tre grunner til at Skjold-klassen skal fases ut innen 2025. Regjeringen mener jagerflyene F-35 vil kunne overta korvettenes oppgaver. For det andre er det behov for å benytte pengene andre steder, og for det tredje vil man måtte oppgradere korvettene innen 2025. Dette er penger man vil spare på å fase dem ut.

Innvendinger

Nettstedet skriver at de har vært i kontakt med flere som har innvendinger mot å la F-35 opverta skipenes oppgaver. Blant annet argumenteres det med at skipene kan være tilstedeværende over lengre tid, samt at de har plass til åtte Naval Strike Missile-raketter hver. F-35 har kun plass til to hver.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken