Dette skriver verden om valget i Norge

FORTSETTER: Erna Solberg fortsetter som statsminister i Norge.

FORTSETTER: Erna Solberg fortsetter som statsminister i Norge. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Konfliktene er små i oljerike Norge, skal vi tro internasjonal presse.

DEL

Det norske stortingsvalget blir notert, men ikke massivt dekket, i internasjonale medier. Til det er konflikten i norsk politikk for liten. Unntaket er i Sverige, der man konstaterer at misnøyen har vært stor, men at opposisjonen ikke har klart å fange det opp. Les mer lenger nede i saken.

New York Times skriver inngående om det norske valget, og poengterer at ikke mye står på spill i norske valgkamper, fordi alle partier sirkler rundt midten, og at polariseringen er liten.

Sammenlignes med Merkel

- Norge, Vest-Europas største olje- og gassprodusent, med et verdifond på 1 trillion dollar og et rykte for å være blant de lykkeligste landene i verden, har blitt spart for polarisering og uro som har rammet mange liberale demokratier.

Den britiske næringslivsavisen Financial Times spår tøffe tider for den kommende regjeringen og stiller spørsmål ved om den overlever fireårsperioden.

Reuters skriver at Erna Solbergs tilhengere sammenligner hennes stødige styring med den tyske forbundskansleren Angela Merkel, også fordi Solberg er den første konservative statsministeren som har blitt gjenvalgt siden 1985.

Vant på økonomisk lysning

Bloomberg, som er store på økonomiske nyheter i USA, skriver under overskriften «Norges statsminister slo millionær i historisk valg» at «valget viser lommebokens makt i europeiske valg», og at Solberg vant velgere på en økonomisk framgang med synkende arbeidsløshet etter sommeren.

Bloomberg konstaterer også at oljeindustrien i oljerike Norge kan puste lettet ut etter at Miljøpartiet de Grønne bare fikk ett mandat på Stortinget.

Deutsche Welle tror at valgresultatet vil få «en betydelig følge» for oljeindustrien i Norge og viser til at den blåblå regjeringens støttepartier ønsker å begrense oljeutvinningen i nord.

Også The Wall Street journal, britiske The Guardian og flere andre medier konstaterer at Arbeiderpartiet tapte støtte etter en vår og sommer med økonomisk framgang og minkende arbeidsløshet.

- Stor misnøye

Unntaket er lederartikkelen i svenske Aftonbladet, som konstaterer at det ikke er vanskelig å forstå at venstresiden ønsker regjeringsskifte:

- Sysselsetting synker og skillene blir større. Bidrag og sosialforsikringer har blitt undergravd og de med lav inntekt har ikke fått en reell lønnsvekst på 10 år. Rasister er ministre, skriver svenske Aftonbladet og konstaterer at misnøyen ikke har blitt fanget opp godt nok av opposisjonen.

Svenske Expressen konstaterer at Jonas Gahr Støre vil få sparken som partileder når Arbeiderpartiet ikke sikret regjeringsmakt. Tirsdag morgen avviser Ap-nestleder Trond Giske at det vil bli noen personstrid i partiet.

- Politisk bragd

Danske Politiken mener Erna Solberg har begått «en politisk bragd av de helt store» ved å bli gjenvalgt.

– Men hun kan sannelig også sende en varm takk til juniorpartneren (Frp), som har bevist at det faktisk kan la seg gjøre for et parti med røtter i protestbevegelsen å ta steget over i regjeringsposisjon, skriver den danske avisa, som mener Frps danske søsterparti Dansk Folkeparti har noe å lære.

Al Jazeera påpeker også at MDGs drøm om å havne i vippeposisjon brast, noe den arabiske TV-stasjonen tor norsk oljeindustri trakk et lettelsens sukk over.

Høyre og Arbeiderpartiet er for øvrige enige i mange spørsmål, som oljeaktivitet i Arktis, en restriktiv innvandringspolitikk og tett bånd til EU, konstaterer Al Jazeera.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken