Helga Pedersen: - Regjeringen sparte sine egne

OMGJØR TVANG: Fra Stortingets talerstol lovet Helga Pedersen at en regjering med Ap vil gjøre om tvansgvedtakene.

OMGJØR TVANG: Fra Stortingets talerstol lovet Helga Pedersen at en regjering med Ap vil gjøre om tvansgvedtakene.

Artikkelen er over 3 år gammel

Helga Pedersen (Ap) refset regjeringspartiene for å ha styrt unna tvangsammenslåing av kommuner der de selv sitter i førersetet.

DEL

Med 96 mot 73 stemmer vedtok Stortinget torsdag kveld som ventet at Finnmark fylkeskommune skal slås sammen med Troms. Regjeringspartiene Høyre og Frp samt støttepartiene Venstre og KrF utgjorde flertallet. Ap, Sp, SV og MDG stemte imot.

Debatten i Stortinget som pågikk hele dagen og langt utover kvelden, gikk etter velkjente skillelinjer. Tre av representantene fra Finnmark var på talerstolen. Nestleder Helga Pedersen i kommunal- og forvaltningskomiteen var Arbeiderpartiets hovedtalsperson i debatten.

– Vi skal vokte oss vel for å sitte på et bakrom i Oslo å tegne kart og tro at vi vet best. Overkjøringen av lokal- og regiondemokratiet er dårlig forankring blant befolkningen, sa Pedersen.

Hun la til at man merket seg at regjeringspartiene holder sine egne kommuner unna tvangssammenslåing.

Lovet omkamp

Pedersen lovet at hvis det etter valget blir ny regjering der Ap er med, så kan alle kommuner og fylkeskommuner som ikke ønsker å bli sammenslått, bare gi beskjed, så blir torsdagens vedtak gjort om.

Både Kåre Simensen (Ap) fra Alta og Kirsti Bergstø (SV) fra Nesseby ga Stortinget geografiundervisning. De pekte på hvor stort fylket vårt er.

– Det er vanskelig å skjønne logikken bak at man mener Møre og Romsdal er for stort til å bli slått sammen med andre, men altså ikke Finnmark. Fra russegrensa til fylkesgrensa mellom Troms og Nordland er det over 1000 km. Tvangssammenslåing betyr enda større avstand fra folk flest til beslutningstakerne, sa Simensen.

Større enn Danmark

– Jeg vil minne om at Finnmark alene er større enn Danmark. VI hører at tvangssammenslåing er nødvendig av hensyn til innbyggerne. Høyre og Frp sier rett ut at de vet bedre enn folket, som ikke vet sitt eget beste. Vi reagerer sterkt fordi vi opplever at vi ikke blir hørt. Vi opplever og vet at det er et dagsverk å kjøre fra en ende til en annen i fylket vårt, sa Bergstø og la til: 

– President, vi bygger ikke landet med tvang, men med tillit.

Mot folkets vilje

Fylkesvaraordfører Ragnhild Vassvik (Ap) er skuffet, men ikke det minste overrasket.

– Verken lokaldemokratiet eller folket er hørt. Flertallet har valgt å bruke tvang tross de klare vedtak som er gjort, og tross et stort flertall mot i befolkningen, sier Vassvik.

Hun minner om at meningsmålinger har vist klart flertall mot både i Finnmark og Troms.

Nå setter Vassvik sin lit til at det blir regjeringsskifte.

– Jeg føler meg ganske trygg på at det vil skje, spesielt etter det som skjedde i Stortinget i kveld. Og da blir tvangsvedtaket gjort om. Det har vår partileder Jonas Gahr Støre sagt direkte til meg, så det stoler jeg på. Hvis det mot formodning ikke blir regjeringsskifte, må vi bare gjøre det vi kan for ikke å miste arbeidsplasser, sier Vassvik.

Hennes vurdering er at det er uro blant de ansatte. Det har spredt seg usikkerhet om hva framtida blir.

– Det er også høyst uklart hva som skjer med fylkesmannsembetet i Finnmark hvis dagens regjering får fortsette, sier fylkesvaraordføreren.

Fylkesordfører Runar Sjåstad, og fylkesvaraordfører Ragnhild Vassvik. Fylkestinget i Alta 8. juni 2016. Foto: Oddgeir Isaksen

Fylkesordfører Runar Sjåstad, og fylkesvaraordfører Ragnhild Vassvik. Fylkestinget i Alta 8. juni 2016. Foto: Oddgeir Isaksen Foto:

Artikkeltags