Da Politisk redaktør Skjalg Fjellheim lørdag kveld skrev at statssekretær Tom Cato Karlsen ikke ville svare på om en bompengefri E8 ville være med i neste Nasjonal transportplan, tok statssekretæren bunntenning på Facebook. Utover natta fulgte Justis og beredskapsminister Per Willy Amundsen på med flere FB-innlegg der han kalte Nordlys for Pravda, og beskyldte Fjellheim for å lage falske nyheter.

Pravda med falske nyheter

«Pravda omtaler det faktum at Tom Cato ikke kan lekke fra NTP som et: "E8-utspill". Deretter gir Pravda Ap frie tøyler for kritikk av regjeringen, for det som åpenbart er en ikke-sak. Dette er journalistikk på lavmål, Skjalg Fjellheim. Fake News på norsk. At Pravdas politiske redaktør ikke evner å se det er kun skremmende og trist.», skriver justis og beredskapsministeren i et av innleggene.

Les også: Bygg E-8 nå

Amundsen sier til Nordlys at han ikke angrer på en eneste setning i de 3 innleggene. Heller ikke på at han konsekvent omtaler Nordlys som Pravda.

- Du tenker ikke at det er upassende av en fremtredende minister å uttale seg slik du gjør?

SKJERMDUMP: En av Facebook meldingene fra natt til søndag

- Trenger ikke Nordlys

- Nå uttaler jeg meg som 1. kandidat på FrPs stortingsliste for Troms, ikke som justis og beredskapsminister. Jeg har også tidligere brukt begrepet Pravda om Nordlys. Avisa er et skoleeksempel på hvordan en partiavis fungerer. Over tid har vi observert en utvikling hvor Nordlys er i ferd med å skli tilbake i sin gamle rolle som pressekontor for Ap. Journalistene lager saker som i hovedsak har en negativ vinkling på FrP gjennom unyansert og venstrevridd journalistikk. Jeg synes betegnelsen Pravda passer godt. Det gjør det ikke mindre interessant å benytte betegnelsen når det åpenbart ser ut til å treffe et ømt punkt hos politisk redaktør sier Amundsen.

- Troms FrP starter snart valgkampen, og vi vurderer å legge til grunn at vi ikke vil forholde oss til Nordlys fremover. Vi trenger jo ikke å snakke med Nordlys. Det finnes andre medier vi kan bruke for å få frem vårt budskap, sier Amundsen.

Nordlys sjefredaktør Helge Nitteberg reagerer sterkt på Amundsens utfall.

- Et problem for Erna Solberg

– Jeg synes det er trist når landets justisminister går ut offentlig og kaller Avisa Nordlys for Pravda. Å trekke parallellen til det totalitære sovjetiske kommunistpartiets partiorgan er en svært drøy påstand. Her trekker man det offentlige ordskiftet ned på et nivå som ikke er verdig en mann som har en fremtredende plass ved kongens bord. Dette er et problem for Amundsen, og jeg tenker at det også bør være problematisk for sjefen hans, Erna Solberg. Amundsen kan ikke gå inn og ut av statsrådrollen som det passer han slik han gjør nå.

- Nordlys er konsekvent maktkritisk. Den røde leiren som nå styrer byen Tromsø angriper til stadighet Nordlys fordi de mener vi er for kritiske. Når Amundsen roper høyt og truer med boikott er det et god eksempel på at maktpersoner bruker hersketeknikker for å påvirke journalistikken i mediene.

- Bruk heller energien på E-8 prosjektet

- Det Amundsen legger opp til er udemokratisk og det er høyst beklagelig hvis hans sjef, statsminister Erna Solberg, godtar dette. Det er for øvrig et paradoks av de sjeldne at han på den ene siden truer med boikott fordi vi stiller spørsmål om E8 og på den andre siden sammenlikner oss med Pravda, som altså representerte et regime der ubehagelige spørsmål ikke skulle fram i lyset.

Nitteberg skjønner ikke at Karlsen og Amundsen hisser seg opp når Nordlys spør om E-8 prosjektet.

- En stassekretær i Samferdselsdepartementet kan ikke forvente å gå på talerstolen i Tromsø uten å få spørsmål om E-8 utbyggingen, fylkets viktigste samferdselsprosjekt. I stedet for å rope om boikott bør Amundsen og partifellene i stedet bruke energien på å få realisert E-8 prosjektet, innfri løftene fra Statsminister Erna Solberg og samferdselsminister Ketil Solvik Olsen, sier Nitteberg.

- Dette er veldig spesiellt

Professor i statvitenskap, Kjell Arne Røvik, sier han er overasket over Amundsens felttog mot Nordlys

- Man må gni seg i øynene. En justisminister som midt på natta hamrer løs på pressen og truer med boikott. Dette er veldig spesiellt sier Røvik.

- Det er noe unorsk over dette. Det har hittil eksistert en slags gentlemans agreement, en ramme for hvordan pressen og politikerne forholder seg til hverandre. Amundsen har utvilsomt flyttet noen grenspåler her, sier Røvik.

- Saken inneholder også et lokalt ekko av det som ytre høyre holder på med ute i verden, voldsomme og høylytte angrep på pressen. Pressen er maktkritisk. Det vi ser er at ytre høyre har en lav toleranse for kritikk. Ved å hamre løs på mediene kan man få etablert alternative fakta. Amundsens påstander om Nordlys som partiorgan er et slikt forsøk. En mediefaglig analyse ville gitt en annen konklusjon enn den Amundsen trekker. Men sier han det høyt nok, og mange nok ganger, kan det hende folk tror på det allikevel, sier Røvik.

- Sterkt kritikkverdig

Nils E. Øy, som er fungerende generalsekretær i Norsk Presseforbund, mener Amundsen har opptrådt kritikkverdig.

- Jeg synes det er sterkt kritikkverdig av en statsråd å ordlegge seg på denne måten, når det gjelder et spørsmål som har med regjeringens politikk å gjøre. Hvis det er slik at han eller hans parti er så misfornøyd med en avis, og dette skal ha vært over lang tid, forventer jeg at han og partiet heller tar dette opp i en klage til Pressens Faglige Utvalg, sier Øy.

Les også: Trekker seg som FrP-leder