Politiets samband brøt sammen. Men disse karene sørger for at nødmannskaper kan snakke sammen under kriser

RADIOENTUSIASTER: Ved hjelp av Radio Relæ Liga kan politiets operasjonssentral kommunisere med patruljene ute i felt, som om både politiets eget samband og mobilnettet ramler sammen. Dag Sjaaeng og Odd Bjørnstad sørget for kontakt mellom politiet nede i byen og den improviserte basestasjonen på toppen av Tromsøya.

RADIOENTUSIASTER: Ved hjelp av Radio Relæ Liga kan politiets operasjonssentral kommunisere med patruljene ute i felt, som om både politiets eget samband og mobilnettet ramler sammen. Dag Sjaaeng og Odd Bjørnstad sørget for kontakt mellom politiet nede i byen og den improviserte basestasjonen på toppen av Tromsøya. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Nord-Norge har trolig ikke opplevd et mer omfattende strømbrudd på nesten 25 år. Fra Ofoten i Nordland til Lebesby i Finnmark gikk det helt i svart rundt klokka 15:15.

Og i liket med de fleste andre institusjoner, førte strømbruddet til problemer for politiet.

Først fungerte ikke nødnummeret 112. Etter en liten stund brøt også politiets interne samband sammen.

- Vi mistet det ordinære analoge sambandet, som holdes oppe av våre egne basestasjoner. Disse er jo avhengige av strøm, som så mye annet. Dermed måtte vi basere oss på å bruke mobiltelefonene våre, sier operasjonsleder Roy Tore Meyer i Troms politidistrikt.

Men også mobilnettet begynte å knele i løpet av de to og en halv timene strømmen var vekke i Tromsø.

Telenor ville bare klart noen timer til

Ifølge dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor gikk 17 av de 91 basestasjonene i byen tom for strøm. Flere av dem har ennå ikke kommet opp igjen, klokken 20.15 torsdag kveld.

- De viktigste og største basestasjonene har aggregater og batterier, og vi har beredskapslagre med ferske batterier. Da strømmen gikk satte vi krisestab i Telenor Norge, og gjorde klart til å rykke ut til lagrene, sier pressevakt Atle Lessum i Telenor.

- I Tromsø er det en viss overlapp mellom mange av basestasjonene, men noen kunder kan ha opplevd å få dårligere dekning, sier han.

Men hvor lenge ville Telenor klart å opprettholde mobilnettet – befolkningens eneste form for kommunikasjon når strømmen slås ut?

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen svarer:

- Det er et komplisert spørsmål. De aller fleste basestasjonene har batteribackup for noen timer, men ikke dager. Hvis strømmen hadde vært borte et døgn, er det ikke sikkert at de basestasjonene som hadde mer strøm ville vært operative, fordi sambandet mellom basestasjonene ville vært slått ut, sier dekningsdirektøren.

- Samfunnet har gjort oss alle veldig avhengige av strøm og at kommunikasjonen fungerer. Jeg er glad for at mobilnettet vårt stort sett holdt i Tromsø. Men Telenor klarer altså bare å holde nettet i live i noen timer uten strøm, ikke dager, sier Amundsen.

Måtte bruker mobilene

Dermed kunne politipatruljene i Tromsø og operasjonssentralen trolig bare ha belaget seg på å bruke sine egne mobiltelefoner som kommunikasjonsmiddel i bare noen timer til.

- Vi som alle andre må jo kommunisere for å løse oppdrag. Mister vi alt samband, så vil det bli tungvint. Heldigvis har vi et ypperlig samarbeid med Radio Relæ Liga i Tromsø, som gir oss det nødsambandet vi trenger under kriser som dette, sier politiets operasjonsleder Roy Tore Meyer.

Radioamatørene i Norsk Radio Relæ Liga i Tromsø ble koblet inn umiddelbart etter at omfanget av strømbruddet ble kjent.

Kort tid etter at strømmen falt ut klokken 15.15 var dialogen med politiet opprettet. I løpet av kort tid satte de opp en basestasjon på toppen av Tromsøya, i tilfelle mobilnettet også skulle falle ut.

- Vi forsto at det var et massivt utfall, og tok kontakt med politiet. Jo lengre tid strømmen er ute over et så stort område, jo verre blir det, sier Dag Sjaaeng og Odd Bjørnstad i Relæ-ligaen.

Torsdag kveld satt de ennå på politihuset i Tromsø for å styre forbindelsen mellom politiets operasjonssentral og patruljene ute i felt, dersom mobilnettet falt ut.

I mellomtiden var rundt ti stykker i sving på toppen av øya, mens enda flere i klubben satt i beredskap hjemme.

Avtalen med radioamatørene er en viktig del av samfunnsberedskapen hvis de normale kommunikasjonslinjene ramler ut ved strømbrudd, kriser og katastrofer.

Hvis politiet, brannvesenet og AMK mister sambandene sine, er de i stand til å opprette dekningen på nødetatenes redningskanal.

- Basestasjonen vi har hatt i drift torsdag har dekning over hele Tromsø by. Ved behov kan vi mobilisere andre lokallag rundt om i fylket, og på den måten holde oppe den viktigste kontakten mellom byer og tettsteder, forklarer Dag Sjaaeng.

- En vekker

De første timene av strømbruddet ville politiet sikre seg kommunikasjonsmuligheter i de mest sentralene stedene av Tromsø.

- Hvis strømbruddet hadde vedvart, kunne det blitt aktuelt å få Radio Relæ Liga til å sette ut flere basestasjoner, for å utvide dekningen. Hadde ute i distriktene bedt om bistand, ville vi kunne tatt med oss en slik basestasjon for å sørge for kommunikasjonen med operasjonssentralen, sier operasjonsleder Meyer, som skryter av radioamatørene.

- De er svært dyktige folk, og gode å ha med seg i situasjoner som den vi har opplevd i dag, sier Meyer.

Han mener imidlertid at det potensielt sett kan være meget uheldig dersom både politiets eget samband og mobilnettet hadde falt ut.

- Et omfattende strømbrudd som dette er jo en vekker for hvordan samfunnet er bygget opp, og hva som er sårbart, sier operasjonslederen.