Overgriper rømte da han fikk fly alene. Nå er han pågrepet

LETTET: Cecilie Drechsler har vært bistandsadvokat for den overgrepsdømte mannens datter. Hun er lettet over at han nå er pågrepet av politiet.

LETTET: Cecilie Drechsler har vært bistandsadvokat for den overgrepsdømte mannens datter. Hun er lettet over at han nå er pågrepet av politiet. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Den overgrepsdømte mannen har vært på rømmen siden april. Onsdag ble han pågrepet av politiet.

DEL

Få tilgang til alt innhold på Nordlys - åtte uker for kun 99 kroner.

Det opplyser Einar Sparboe Lysnes, påtaleleder i Troms politidistrikt, onsdag ettermiddag.

- Jeg kan bekrefte at mannen er pågrepet et sted i Nordland og han vil selvfølgelig bli avhørt, sier Lysnes til Nordlys.

Den nordnorske mannen i 40-årene ble i november i fjor dømt til fengsel i åtte år i Nord-Troms tingrett for gjentatte, grove overgrep mot sin egen datter og en annen jente.

Fikk reise alene

I april lot Kriminalomsorgen ham reise alene i forbindelse med overflytting fra Vadsø til Bergen fengsel. Underveis stakk mannen av og siden har han ikke gitt lyd fra seg.

At mannen fikk reise uledsaget mens han sonet en langvarig sedelighetsdom, vekket oppsikt. Både politiet og bistandsadvokatene i saken ytret seg svært kritisk til Kriminalomsorgens beslutning.

Cecilie Drechsler, bistandsadvokat for mannens datter, har følgende kommentar til onsdagens pågripelse:

- Vi er veldig lettet, både for at han er pågrepet og for at han er i live, sier hun.

I etterkant av hendelsen har Kriminalomsorgen endret sine rutiner for hvem som får reise uledsaget mens de er innsatt i norske fengsler.

Grove overgrep

Overgrepene mot datteren som mannen er dømt for, startet i 2009 da jenta var fem-seks år gammel. Da han forklarte seg i rettssaken i oktober i fjor, innrømmet han åtte konkrete episoder der han hadde begått seksuelle overgrep mot den lille jenta.

Påtalemyndigheten mente på sin side at det var ført bevis for langt flere overgrep. Ifølge statsadvokat Torstein Lindquister, som var aktor i saken, dreide seg om minst 20 overgrep.

Han la ned påstand om at mannen ble idømt forvaring i åtte år, men retten landet på at det var tilstrekkelig med fengselsstraff.

Under flere av overgrepene mot datteren ble det både filmet og tatt bilder. Innholdet i enkelte av filmene - som han også viste til datteren - ble gjengitt under rettssaken og kan ikke karakteriseres som annet enn svært grovt.

Mannen ble også dømt for flere seksuelle overgrep mot en annen mindreårig jente, som altså i dag er voksen, fra 1993 til 1997-1998.

Artikkeltags