Har funnet signal fra ytterligere to skredsøkere i Tamokdalen

DØDE: Politiet regner det som sikkert at de fire skituristene ble tatt av snøskredet på Blåbærfjellet forrige onsdag. Innfelt øverst: André Stenfors (32). Innfelt nederst fra venstre: Niklas Nyman (36), Mikael Sten (29) og Disa Bäckström (29).

DØDE: Politiet regner det som sikkert at de fire skituristene ble tatt av snøskredet på Blåbærfjellet forrige onsdag. Innfelt øverst: André Stenfors (32). Innfelt nederst fra venstre: Niklas Nyman (36), Mikael Sten (29) og Disa Bäckström (29). Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Søkemannskap har nå registrert signaler fra fire skredsøkere på Blåbærfjellet.

DEL

Natt til onsdag ble det gjort nye søk etter sender-/mottakerutstyr – gjerne omtalt som skredsøkere – etter snøskredet på Blåbærfjellet forrige onsdag.

Et Sea King-helikopter fra Forsvarets 330-skvadron søkte gjennom skredet fram til i 06.30-tiden. Da ble det fanget opp signaler fra ytterligere to skredsøkere, melder Troms politidistrikt i en pressemelding.

– Totalt har vi nå registrert signal fra fire skredsøkere i skredet, står det i pressemeldingen.

Markør på bakken

Morten Pettersen, leder for Felles enhet for operativ tjeneste i politidistriktet, forklarer at signalene er markert helt ned på bakkenivå ved hjelp av redningsmann hengende under helikopteret.

– Vi mener at vi har fått «pinpointet» funnene ganske godt, i og med at redningsmann har kommet så nært skredet at det er satt markør på bakken, sier han til Nordlys.

Signalene fra de andre to søkerne ble fanget opp fredag.

– Avstanden mellom signalene i søket fredag og signalene i nattens søk, gjør at vi kan utelukke at det dreier seg om de samme skredsøkerne. Vi gir ikke ytterligere detaljer om lokalisering av signalene, heter det i pressemeldingen.

– Resultatet av søket er at vi har et definert område som skal gjennomsøkes ytterligere i søket etter de savnede, skriver politiet videre.

Recco-søk

Signalene som ble funnet før helgen, har imidlertid ikke dukket opp igjen. Funnstedene er markert, men det er likevel behov for ytterligere posisjonering for å avgrense innsatsområdet for bakkemannskapet.

– Skredet skal derfor også søkes igjennom med Recco-utstyr. Dette er planlagt gjort med bistand fra Heliteam i dagslys onsdag, står det i pressemeldingen.

Recco, ofte kalt skredrefleks, er en liten diode som kan sammenlignes med alarmbrikkene man ofte finner i butikker. Recco-refleksen reflekterer et radiosignal sendt fra en Recco-søker. Men igjen er søkeinnsatsen avhengig av værforholdene i løpet av onsdagen.

– Erfaringen viser at værforholdene endrer seg fort, men fortsatt er det slik at vi har et håp om å få gjennomført nye helikoptersøk, sier Morten Pettersen.

Saken fortsetter under bildet.

SØK: Her er letemannskap i Tamokdalen samme kveld som snøskredet gikk.

SØK: Her er letemannskap i Tamokdalen samme kveld som snøskredet gikk. Foto:

Ingen bakkeinnsats

Det er foreløpig ingen konkrete planer om å sette inn bakkemannskap i skredområdet. Politiet kan heller ikke svare på når det blir aktuelt.

– Skred- og snøforholdene er såpass krevende, at før vi kan sette mannskap på bakken, er vi nødt til å sikre området på en trygg måte, sier Pettersen.

Værprognosene torsdag og fredag er ikke spesielt lovende, vedgår han.

– Både skredfare, vind og snø er tiltagende. For å sette inn mannskap, må været bli bedre. Det neste steget er at vi må opp med skredfaglig kompetanse for å vurdere forholdene. Så må vi sikre for skredfare som truer innsatsområdet, forklarer Pettersen.

Hvordan selve gravearbeidet skal utføres, er det for tidlig å si noe om.

– Vi har ikke tatt stilling til det, men gravemaskin er en av mulighetene vi vurderer, sier Pettersen.

Fulgte skisporene

Mikael Sten (29), Niklas Nyman (36), André Stenfors (32) – alle fra Finland – og svenske Disa Bäckström (29) er savnet etter at snøskredet gikk på Blåbærfjellet onsdag i forrige uke.

En femte mann i turfølget var ikke med til toppen, men ble bekymret da turkameratene ikke kom tilbake. Etter å ha fulgt skisporene inn i et snøskred, meldte han dem savnet.

De savnede er siden antatt omkommet.

– Politiet regner det som sikkert at alle de fire savnede er tatt av skredet ved Blåbærtinden, skriver politiet i pressemeldingen onsdag.

KREVENDE: Søket etter de antatt omkomne på Blåbærfjellet er krevende, forklarer Morten Pettersen i politiet.

KREVENDE: Søket etter de antatt omkomne på Blåbærfjellet er krevende, forklarer Morten Pettersen i politiet. Foto:

Artikkeltags